Aktivointikeskus Puusti vietti avajaisiaan maanantaina

929
Anu ja Laura käymässä läpi kierrätyskeskuksen vaatetarjontaa.

Uudessakaupungissa kaupunki on koonnut saman katon alle teknisten palveluiden, terveys- ja sosiaalipalveluiden toimijoita yhteiseksi aktivointikeskus Puustiksi. Talossa tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa, sosiaalista kuntoutusta ja mielenterveyskuntoutusta eri muodoissa.

UUSIKAUPUNKI. Aktivointikeskus Puusti on moniammatillinen toimija, joka edistää uusikaupunkilaisten työllistämistä. Keskus toimii entisen nuorisotalon tiloissa Liljalaaksonkatu 10:ssä. Keskukseen kuuluu kierrätyskeskus, nuorten työpaja Väiski, työttömien yhdistys Moniosaajat ry sekä Laitilan nuorisoverstas ry:n Reitti-hanke. Keskuksen työllistämiskoordinaattorina toimii Eila Pappila.

– Puustintuvassa on mielenterveyskuntoutujille ryhmätoimintaa, esimerkiksi taide-, liikunta-, kokki- ja rempparyhmä, kertoo mielenterveyshoitaja Marja-Leena Lorjo. Lisäksi siellä on kaksi kertaa kuukaudessa mielenterveys- ja päihdepuolen lääkärin vastaanotto sekä kaksi kertaa viikossa työttömien terveydenhoitaja.

Maanantaina 16. lokakuuta Puustissa vietettiin avajaisia, kun kaikki toimijat olivat muuttaneet taloon ja remontitkin ovat loppusuoralla. Toimintaa talossa on kuitenkin ollut jo kesästä lähtien.

Kaupungin tekninen johtaja Jari Nikkari totesi avajaispuheessaan, että aktivointikeskuksessa näkee, mitä kiinteistökehittäminen parhaimmillaan on.

– Me olemme ylpeitä Puustista, olkaa tekin, Nikkari sanoi avajaisten kutsuvieraille.

Kokonaisvaltaista elämänhallintaa

Nuorten työpaja Väiski tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa, mutta työpajaohjaaja Maija Kajanderin mukaan toiminnan painotus ei ole pelkästään työssä vaan elämänhallinnassa. Varsinaisen työtoiminnan ohella pajalla muun muassa kokataan ruokaa, siivotaan ja harjoitellaan esimerkiksi hakemusten täyttöä ja verkkopankin käyttöä. Työpaja tarjoaa myös sosiaalista kuntoutusta.

Väiskissä on toimintaa nuorille (17–29-vuotiaille) tiistaista perjantaihin. Maanantaisin toimintaa on yli 30-vuotiaille aikuisille.

– Pajalle tulijat tulevat suoraan kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiksi, ja jokaiselle tehdään henkilökohtaisesti oma suunnitelma, Kajander kertoo.

– Kuntouttavan työtoiminnan minimisopimus on kolme kuukautta, ja sitä jatketaan tarvittaessa pidempään. Asiakkaita pajan toimintaan tulee mukaan esimerkiksi etsivän nuorisotyön, Kelan tai terveydenhuollon kautta, hän jatkaa.

Tavoitteena työ- tai koulupaikka

Reitti-hanke on TE-toimiston rahoittama ja Laitilan Nuorisoverstas Oy:n vetämä hanke, joka edistää työmarkkinavalmiuksia ja työllistymistä. Tavoitteena on löytää työ- tai koulutuspaikka pitkään työttöminä olleille. Toistaiseksi Uudessakaupungissa ja Laitilassa on ollut asiakkaita yhteensä 74 ja ikäjakauma on 19–64 vuotta.

– Vanhin työllistynyt on ollut 58-vuotias, ja ratkaisuprosentti on 58, hanketyöntekijä Jan Vuorenlaakso kertoo.

Kierrätyskeskuksessa ihmiset tuovat ja vievät tavaraa, joka on pääasiassa ilmaista, mutta myös maksullista tavaraa löytyy. Tavaran vaihtuvuus on suurta, ja päivittäin asiakkaita käy noin 150.

– Kierrätyskeskuksen päätehtävä on kuitenkin jätepisteiden siivoaminen Lokalahdella, Pyhämaassa ja Kalannissa, kertoivat toiminnanohjaajat Anu Alhanen ja Erja Ruokonen.

Tällä hetkellä kierrätyskeskuksessa on töissä kuusi kuntouttavan työtoiminnan asiakasta ja neljä työllistettyä. Laura, 27-vuotias entinen kokki, on tullut kierrätyskeskukseen töihin nuorten työpajan kautta.

– Tämä on ehkä elämäni paras paikka olla töissä, ja melkein harmittaa jäädä pian äitiyslomalle. Työilmapiiri on avoin, luotettava ja tukeva, Laura kehuu.

Hanna Arvonen