Marja Pyykön Yösyöttö sai kansainvälistä menestystä

755
Tuottaja Markus Selin, ohjaaja Marja Pyykkö ja näyttelijä Petteri Summanen.

ELOKUVA. Suomalainen Yösyöttö-elokuva on voittanut parhaan elokuvan palkinnon ”Best Nordic Feature 2017” Nordic International Film Festivalilla New Yorkissa. Festivaalilla palkintojenjakotilaisuudessa olivat paikalla Laitilassa kasvanut elokuvan ohjaaja Marja Pyykkö, elokuvan tuottaja Markus Selin sekä näyttelijä Petteri Summanen.

Ohjaaja Marja Pyykkö kommentoi voittoa tuoreeltaan:

– Tämä on suuri kunnia! Olemme kaikki aivan yllättyneitä ja ihmeissämme ja täysin overwhelmed. Tämä huomio on aivan odottamatonta!

Elokuva on Solar Filmsin tuotantoa ja sen levittää Nordisk Film. Elokuva esitettiin festivaalilla englanninkielisellä nimellä Man and a baby.

Elokuvan tuottaja Markus Selin kertoo vastaanoton olleen katsojissa äärimmäisen positiivinen.

– Tarina meni amerikkalaisille jakeluun yhtä hyvin kuin suomalaisille. Yleisö oli mukana leffassa, tykkäsi ja nauroi kovasti. Haastattelutilaisuudessa meille esitettiin niin paljon kysymyksiä, että tilaisuus piti lopettaa kesken seuraavan leffan alkaessa.

Voittoa hän pitää upeana monestakin syystä:

– Tämä on tekijöille hieno arvostus ja uutinen eritoten vallitsevassa tilanteessa Finnkinon kanssa. Mahtavaa, että myös kriitikot ja festivaali ovat löytäneet elokuvan ja arvostavat sitä. Yleisöähän emme voi tarpeeksi kiittää siitä, että he ovat löytäneet tämän elokuvan.

Vallitsevalla tilanteella Finnkinon kanssa Selin viittaa tuotantoyhtiön ja Finnkinon välisiin erimielisyyksiin koskien lipputulojen jakoa, mikä on johtanut siihen, että Yösyöttöä ei nähdä Finnkinon teattereissa. Elokuvaa ovat esittäneet Finnkinoon kuulumattomat elokuvateatterit ja monet vaihtoehtoiset tahot.

– Finnkinon perustivat aikoinaan suomalaiset elokuva-alan ihmiset, jotka arvostivat kotimaista elokuvaa. On todella surullista seurata, miten uuden kiinalaisen omistajansa myötä nykyjohdolla on enää hyvin vähän ymmärrystä meitä elokuvantekijöitä ja koko elokuva-alaa kohtaan, kuittaa tuottaja Markus Selin.

Yösyöttö perustuu Eve Hietamiehen suosittuun, samannimiseen romaaniin. Elokuvan päärooleissa näyttelevät Petteri Summanen ja Marja Salo. Elokuvan käsikirjoitus on ohjaaja Marja Pyykön ja kirjailija Marko Leinon käsialaa.

Janica Vilen