Mynämäellä paljastetaan Evakkokivi 26.11.

686

MYNÄMÄKI. Mynämäen kirjaston edustalla järjestetään sunnuntaina 26. marraskuuta kello 9.30 Evakkokiven paljastustilaisuus. Muistokivelle löytyi edustava paikka Mynämäen kirjaston seinustalta. Aivan kiven viereen kirjaston seinään kiinnitetään Metsäpirtin lahjoitusmaan talonpoikien muistomerkistä aikanaan pelastunut pronssinen reliefi. Tähän asti se on ollut kirjaston ikkunassa nähtävillä, mutta nyt kirjasto on toimitilojaan järjestellessään halunnut siirtää sen entistäkin näkyvämpään paikkaan. Tuon samaisen reliefin alkuperäisestä paljastuksesta tulee 26. marraskuuta kuluneeksi päivälleen 81 vuotta.

– Tilaisuus alkaa käynnillä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä ja jumalanpalveluksella Mynämäen kirkossa, minkä jälkeen on varsinainen paljastustilaisuus sekä vielä keittolounas ja päiväjuhla seurakuntakodissa, kertoo Niilo Kiiski, joka on mukana hanketta varten perustetussa toimikunnassa.

Helsingistä käsin toimivan Metsäpirtti Seura ry:n hallitus esitti kaksi vuotta sitten toivomuksen Karjalan evakkojen muistomerkin pystyttämisestä. Turun seudun Metsäpirttikerho valtuutettiin kehittelemään hanketta, mutta heti alkuun se laajennettiin yhdeksän paikallisen, lähinnä Mynämäellä toimivan, karjalaisuuteen liittyvän yhteisön yhteiseksi hankkeeksi.

– Rahaliikenteen ja muiden virallisluontoisten asioiden hoitamista varten hanke lähti etenemään Kirvesmäki Kerho ry:n nimissä. Asiaa valmistelevan työryhmän puheenjohtajana on toiminut Turun seudun Metsäpirttikerhon puheenjohtaja Aila Martelius-Mäkelä. Mynämäen kunnan puolelta on kulttuuri- ja kirjastopalveluvastaava Viktoria Kulmala ollut tiiviisti mukana, Kiiski taustoittaa.

Sotien jälkeen Turun ja Uudenkaupungin seudulle, varsinkin Mynämäelle, asettui paljon metsäpirttiläisiä perheitä, minkä vuoksi hanke lähti etenemään varsin Metsäpirtti-painotteisesti, mutta asian laajempaa merkitystä korostaen se nimettiin Evakkokivi-hankkeeksi.

Evakkokivi-hanke on saanut Mynämäen kunnalta Suomi 100 vuotta -juhlavuoden merkeissä huomattavan avustuksen. Nyt jo valmiin, tosin vielä suojan alla olevan kiven on suunnitellut, työryhmän ajatuksia mahdollisuuksien mukaan kuunnellen, paikallinen Rouhiaisen kiviliike.

Osana hanketta on tietoa evakoista jaettu myös paikallisten nuorten pariin.

– Hankkeen puheenjohtaja, viimeinen entisessä Metsäpirtissä syntynyt, siis aito paljasjalkainen, on ollut sanoin ja kuvin kertomassa Mynämäen lukion toisen vuoden opiskelijoille lähes puolta miljoonaa suomalaista koskettaneesta evakkoudesta, Kiiski kertoo. Myös Kiiski itse on kannettu kapaloissa käärittynä talvisodan jaloista turvaan Metsäpirtistä.

Janica Vilen