Alkoholiveron todennäköinen korotus osuu kovimmin pienpanimoihin

Vaikutukset mahdollisia myös alan työllisyyteen

6171
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n toimitusjohtaja Rami Aarikka kritisoi voimakkaasti kaavailtujen alkoholiveron korotusten painopisteiden kohdentamista.

Suomessa alkoholiverotus tuotti valtion kassaan 1,35 miljardia euroa ja hallituksen esittämä veronkorotus toisi laskelmien mukaan siihen sadan miljoonan euron lisäpotin. Lisäksi alkoholilain uudistus tuo mukanaan omat muutoksensa niin ravintola-alalle, vähittäismyyntiin kuin myös suomalaiseen panimokulttuuriin. Eivätkä kaikki muutokset palvele ainakaan kotimaista panimokulttuuria.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy

Perustettu 1995

Työntekijöitä 55

Liikevaihto (2016) 17,8 M€

TALOUS. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka näkee alkoholilain uudistuksen tähtäävän muun muassa Alkon aseman lujittamisen. Tämä on myös lainlaatijan pyrkimys.

– Samaan aikaan, kun valtiovallan taholta pyritään saamaan kuriin veroeurojen valuminen viinarallin myötä Viroon, se puuhailee veronkorotusta. Virossa tehtiin valmisteveroon hurja korotus, joka kuitenkin nyt on puolitettu, Aarikka kertoo päätään pudistellen.

– Sen lisäksi, että veronkorotukset tulevat väärään aikaan, niin eri alkoholijuomien verotus jakaantuu epätasaisesti ja rankaisee eniten pienpanimoita, joiden oluet ovat yleensä vahvempia. Maassa, missä pyritään valistamaan ihmisiä miedompien juomien pariin, veronkorotus iskee suurimmilla prosenteilla juuri miedoimpiin juomiin.

Oluen esitetty veronkorotus on 10,6 prosenttiyksikköä, viinojen 4,2-4,8, viinien 12,7 sekä käymisteitse valmistetuille miedoille alkoholijuomille, kuten siiderille, peräti 15,4.

– Nyt ei ole oltu ihan hereillä, kun on painotuksista päätetty, murehtii Aarikka.

Siideriin suurin korotus

Aarikan mukaan Suomen Pienpanimoliitto kritisoi voimakkaasti veronkorotusta oluen ja muiden käymisteitse valmistettujen mietojen alkoholijuomien osalta.

– Kysymys on myös kotimaisesta työstä ja sen tuottamista veroista.

Siiderit kuuluvat käymisteitse valmistettuihin mietoihin alkoholijuomiin.  Niihin veronkorotus iskee kovimmin.

– Samaan aikaan kun alkoholilain kokonaismuutos tuo kauppoihin paljon parjatut limuviinat, joiden myynti tulee rankaisemaan eniten muun muassa siideriä, ollaan kiristämässä eniten juuri sen verotusta. Tuntuu järjenvastaiselta.

– Rakkaassa naapurimaassamme Ruotsissa siiderin valmistus on iso vientibisnes. Se on muutenkin pohjoismaalaisten spesiaalijuoma, jonka vientipotentiaali suomalaissilminkin on suuri.

Aarikka pitää tärkeänä jo tuotekehityksenkin kannalta toimivaa kotimarkkinaa, jotta tuotetta voidaan myöhemmin valmistaa vientimarkkinoille. Käymisteitse valmistettujen mietojen alkoholijuomien verotuksellinen rankaiseminen ei myöskään tue työllisyyttä alalla.

– Siiderikysyntä maailmalla kasvaa kovaa vauhtia. Suomi on siiderinkulutuksessa kakkosena asukasmäärään suhteutettuna. Potentiaalia muissa maissa siis on. Meidän siiderituotannon kulmakiviä ovat puhdas vesi ja kotimaiset marjat.

Valmistustaparajoitus poistuu

Mietoja alkoholijuomia on perinteisesti valmistettu käymisteitse, mutta alkoholilain uudistuksen myötä näiden valmistustaparajoitus poistuu.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että aikaa, vaivaa ja työvoimaa vaativa ”viininvalmistusprosessi” jää pois ja tuotteet valmistetaan kuten limonadit, sekoittamalla viina ja makuaineet.  Näiden juomasekoitusten osuus tulee lisääntymään jo pelkän kokeilunhalunkin vuoksi. Tämä sopii suurille panimoille hyvin, sillä se ei sido niin paljon työvoimaa kuin käymisteitse valmistetut alkoholijuomat.

Suomen eduskunta päättää alkoholilaista ensin ja sen jälkeen vasta alkoholiveron korotuksesta. Asiat käsitellään eduskunnan suuressa salissa 13. ja 14. Joulukuuta. Hallituspuolueista kokoomus ja siniset ovat sanoneet, että 100 miljoonan euron veronkiristys perutaan, mikäli kaupassa myytävän alkoholin prosentti ei nouse. Keskustan mukaan asiat eivät liity selkeästi toisiinsa.

– Uskallan väittää, että hallituksen alkoholilain kokonaismuutosesitys menee sellaisenaan läpi eduskunnassa.  Se tarkoittaa, että esimerkiksi ”maitokaupoissa” myytävän alkoholin prosentti tullee olemaan jatkossa 5,5 ja viinasekoitteet tulevat kauppoihin.  Pienpanimoliitto kannattaa kokonaismuutosta, mutta toivoo järkeistystä alkoholiveron korotuspainotuksiin. Rohkenen uskoa, että poliitikoilta löytyy tähänkin oikea ratkaisu, lopettaa Aarikka.

Rainer Tähtinen