Laajoen kesäteatteri tarttuu suosikkinäytelmään uudella otteella

Tankki täyteen Mikko Rantasen johdolla!

2820
Senja Kulmala (vas.), Mikko Rantanen ja Sirkka-Leena Koskinen suunnittelevat, miten tamperelaismurre käännetään lounaissuomeksi.

Mynämäkeläinen Laajoen kesäteatteri esittää kesällä 2018 alun perin suosittuna televisiosarjana tunnetun Tankki täyteen -näytelmän. Tarina Vilénin pariskunnan pyörittämän huoltoaseman elämänmenosta kuuluu suomalaisten kesäteattereiden kestosuosikkeihin, mutta Mynämäellä sitä lähestytään tuoreesta näkökulmasta. Tankki täyteen on ohjaaja Mikko Rantasen esikoisohjaus Laajoen kesäteatterissa.

MYNÄMÄKI. Vaikka ulkona paukkuvat vielä pakkaset, Mynämäellä suunnitellaan jo täyttä häkää tulevaa kesää. Sunnuntaina 21.1. Laajoen kesäteatterissa aloitettiin ohjaaja Mikko Rantasen ja murrekäännöksestä vastaavien Sirkka-Leena Koskisen ja Senja Kulmalan yhteinen aivoriihi.

Kesällä 2018 teatteri tarjoilee kuivakalla huumorillaan 70–80-luvuilla televisiosarjana ja sittemmin lukuisissa teattereissa hurmanneen Tankki täyteen -näytelmän, joka täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Näytelmää on esitetty kaikkineen 50 eri kesäteatterissa.

Ohjaaja Rantaselle ohjaus on mynämäkeläisteatterissa ensimmäinen.

– Halusimme tehdä näytelmän, jossa olisi mahdollisimman paljon erilaisia rooleja. Näyttelijät rooleihin olemmekin jo valinneet. Lukuharjoitukset alkavat maaliskuussa ja lavalla päästään harjoittelemaan huhtikuun puolella, ohjaaja kertoo.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita mahdollisuuksien rajoissa

Mitä uutta Laajoen kesäteatterilla on sitten antaa jo paljon esitetylle näytelmälle? Yksi keskeisimpiä muutoksia on alkujaan tamperelaismurteelle kirjoitetun komedian kääntäminen lounaissuomalaiseksi, mihin lupa on saatu käsikirjoittaja Neil Hardwickilta ja Juhani Tuomiselta.

– Olen huomannut, että Tampereen murteessa on tietynlaista lyhyyttä, kuten Lounais-Suomen murteissakin, toteaa käännösurakan parissa työskentelevä Sirkka-Leena Koskinen.

Muiltakin osin klassikkoa lähestytään uudenlaisesta näkökulmasta.

– Meidän tulkintamme on uusi ja erilainen, piristävä. Esimerkiksi televisiosarjasta tuttua staattisuutta kavennetaan. Pyrimme saamaan esitykseen vauhtia ja vaarallisia tilanteita niissä puitteissa, mitä käsikirjoitus antaa myöden, ohjaaja toteaa.

Rantanen suostuu paljastamaan, että esitys tulee pitämään sisällään mukaansatempaavia joukkokohtauksia. Muun muassa tanssilavakohtauksessa tuodaan esille lavatanssikulttuuria erityisen elävästi. Kaiken kaikkiaan ohjaaja on tarinasta innoissaan.

– Rakastan näytelmän kuivaa huumoria. Hahmot ovat kömpelöitä oman elämänsä tunareita, joissa traagisuus ja koomisuus kulkevat käsi kädessä.

Lumen hautaamien lavasteiden keskellä Mikko Rantasen mielessä on jo tuleva kesä.

Yli 30 vuotta teatteria Suomen suvessa

Laajoen kesäteatteri aloitti toimintansa vuonna 1985. Sirkka-Leena Koskinen on ollut mukana alusta saakka.

– Ensimmäinen näytelmämme oli Pikku Pietarin piha. Tuolloin meillä oli pulaa miesnäyttelijöistä, joten minun tehtäväkseni tuli esittää miesrooli, Koskinen muistelee huvittuneena.

Mikko Rantanen tunnistaa ongelman saada miehiä toimintaan mukaan. Hän toteaakin, että tulevan näytelmän kohdalla pulaa oli erityisesti 30-vuotiasta miesnäyttelijöistä.

Tänä vuonna mukana on paljon jo pitkään toiminnassa olleita harrastajia, mutta muutama uusikin kasvo on liittynyt remmiin.

– Täytyy sanoa, että täällä on todella kivaa porukkaa, joka viljelee hurttia huumoria ja josta välittyy kyläyhteisön hyvä henki. Kesäteatterin tekemisen pitääkin olla ensisijaisesti kivaa, jonka päälle tulee sitten se taiteellinen tuote, ohjaaja pohtii.

Tankki täyteen saa ensi-iltansa 13.7. Näytökset jatkuvat elokuun alkupuolelle saakka.

Jaakko Virrankoski