Vakka-Suomessa satsattiin moderneihin kuvantamispalveluihin

1257
Uusikaupunkilainen Pentti Ahtonen oli TT-kuvauksissa Tyks Vakka-Suomen sairaalassa. Hän oli kuullut laitehankinnasta jo aiemmin. Kuvausta valvomassa radiologi Tanja Valmunen (vas.) sekä röntgenhoitajat Tuija Jussila (keskellä takana) ja Susanna Säynäslahti. Tyks Vakka-Suomen sairaalassa Uudessakaupungissa tehty iso satsaus kuvantamislaitteiden uusimiseen ja ennen kaikkea uuteen tietokonetomografialaitteeseen on tuonut odotetusti parempaa lähipalvelua oman alueen asukkaille ja myös asiakkaita kauempaa. Tänä vuonna tavoitteena on tehdä 2000–2500 kuvausta.

UUSIKAUPUNKI. Marraskuussa uutisoitiin, että Tyks Vakka-Suomen sairaalaan saatiin pitkällisten toiveiden jälkeen uusi tietokonetomografialaite (tt). Uuden toiminnan aloittamiseen investoitiin puoli miljoonaa euroa. Samalla se on satsaus pitkälle tulevaisuuteen ja merkitsee sairaalalle paljon.

Laitetta on toivottu sairaalaan jo parikymmentä vuotta. Lähialueen ihmisille se merkitsee tasa-arvoisempaa terveydenhuollon palvelua, sillä aiemmin heidän on pitänyt lähteä TT-kuvauksiin Turkuun Tyksiin. Tt-laitetta voidaan käyttää muun muassa syöpä-, keuhko- ja korvapotilaiden tutkimuksiin ja muistitutkimuksiin. Viime vuonna uusittiin samalla perusröntgen- ja ultraäänikuvauslaitteet.

Tyks Vakka-Suomen sairaala kuuluu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lähisairaaloihin. Lähisairaaloissa onkin satsattu kuvantamispalveluihin, sillä lähes kaikki kuvantamispalvelut ovat saatavilla myös Salon ja Loimaan sairaaloissa.

Jopa 2000–2500 kuvausta vuodessa

28.11.2017 käyttöön otetulla tt-laitteella on tehty 310 kuvausta 19.1.2018 mennessä. Vuositavoitteeksi on arvioitu 2000–2500 kuvausta.

– Paikallisten lisäksi potilaita on käynyt muun muassa Turusta, Mynämäeltä ja Naantalista sekä tietysti Uudenkaupungin lähikunnista, radiologian erikoislääkäri Tanja Valmunen kertoo.

Uusikaupunkilainen Pentti Ahtonen kävi tammikuun puolivälissä TT-kuvauksissa Tyks Vakka-Suomen sairaalassa.

– Tyksiin Turkuun lähtiessä menee helposti koko päivä matkoineen, joten on huomattavasti helpompaa tulla kuvattavaksi lähisairaalaan. Täällä ei ole myöskään parkkipaikkaongelmia ja palvelu on jouhevaa, Ahtonen kehuu kuvauksen jälkeen.

Potilaita tulee kauempaa poliklinikoiden ohjaamina tai potilaan omasta aloitteesta. Jos tarvitaan kiireistä kuvausta, niin poliklinikalla katsotaan, minne aika saadaan nopeimmin. Potilaita tulee myös vuodeosastoilta ja päivystyksestä, jolloin potilaalle voidaan saada kuvantamisen avulla diagnoosi heti.

Mihin kaikkeen tt-kuvauksia käytetään?

Käytännössä uuden laitteen hyödyntämismahdollisuudet ja tutkittavat sairaudet ovat todella laajat. Kuvauksia voidaan käyttää esimerkiksi kun epäillään pahanlaatuista syöpää tai tutkitaan syövän etäpesäkkeiden laajuutta.

Tt-kuvauksilla voidaan tutkia myös keuhkojen tai suoliston tulehduksia. Esimerkiksi nykyisin yleisiä tulehduksellisia suolistosairauksia kuten Crohnin tautia on mahdollista tutkia. Samoin menetelmää voidaan hyödyntää vaikka pitkittyneen poskiontelontulehduksen tutkimisessa ja suunnitellessa leikkauksia kuten vaikkapa nenän sivuonteloiden tai murtumiin liittyviä leikkauksia. Tt-kuvista voidaan tehdä myös kolmiulotteisia mallinnuksia lääkäreiden avuksi.

Marjo Peltoniemi