Laitila otti olympiamitalistinsa lämpimästi vastaan

”Nyt alkaa jo itkettää”

725

Laitilan kaupunki järjesti Etelä-Korean talviolympialaisissa jääkiekossa pronssia voittaneelle Susanna Tapanille mitalijuhlat. Sadat ihmiset saapuivat ottamaan oman kylän olympiamitalistia avosylin vastaan sekä aamulla Finnlamex-hallille että illalla torijuhliin.

LAITILA. Laitilalainen olympiamitalisti Susanna Tapani sai kotikaupungiltaan arvoisensa vastaanoton torstaina 1. maaliskuuta. Kaupungin uudelle Finnlamex-monitoimihallille oltiin järjestetty tunteikas vastaanotto, jossa oli nähtävissä suuren juhlan tuntua. Satoja koululaisia sekä kaupunkilaisia oli kerääntynyt iloitsemaan naisen Pyeongchangin olympialaisissa saavuttamaa jääkiekon pronssimitalia.

Vasta 24-vuotias, menestyneen ringette- ja jääkiekkouran tehnyt nuori nainen pelasi olympialaisissa ykkösketjun laitahyökkääjänä.

– Tervetuloa Susanna, ja onnea. Nyt alkaa jo itkettää, sanaili Susannan lavalle vastaanottanut liikuntasihteeri Elina Rautanen.

Aamukymmeneltä alkaneessa juhlassa Susannalle esitettiin kaupungin hänelle koostama videoesitys, jolla muisteltiin Susannan matkaa olympialaisissa. Tunteita herättävä video nostatti kyyneleet useampiin silmäkulmiin, ja herkisti myös juhlakalun.

– Kyllä tämä hiljaiseksi vetää, hieno ja erityinen tilaisuus. On upeaa nähdä, miten moni on mukana tukemassa, tuore olympiamitalisti totesi.

Oppilaiden antamien onnittelujen lisäksi Susannaa nousivat onnittelemaan myös muun muassa Erika Lahtonen nuorisovaltuustosta, kunnallisvaltuutettu Tanja Raisto-Elo sekä kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

– Susanna on valoisa ihminen sekä erinomainen roolimalli. Juhli nyt sydämesi kyllyydestä! Luukkonen toivotti.

Aamupäivän päätti Jukka Vehmaksen ja yleisön Susannalle esittämä onnittelulaulu – vuonna 1993 syntynyt Susanna juhlii tänään perjantaina 25-vuotissyntymäpäiviään.

2000 euron stipendi ja omakotitalotontti!

Juhlapäivän kruunasi illalla järjestetty, kaikille avoin toritapahtuma, jonne niin ikään oli kerääntynyt sankoin joukoin kaupunkilaisia. Nimikirjoituksia jakanut hyväntuulinen päivänsankari oli tilaisuudesta kiitollinen sekä häkeltynyt.

– Näin paljon ihmisiä, todella upea fiilis. En edes tiennyt mitään tästä tilaisuudesta, Susanna nauroi.

Media uutisoi vuoden lopulla Susannan kokemasta ikävästä yllätyksestä – siitä, että tämä oli joutunut luopumaan työttömyyskorvauksestaan urheilu-uransa vuoksi. Melko perinteisen kukkapuskan lisäksi Laitilan kaupunki halusi näin ollen kantaa kortensa tähän kekoon, ja kannustaa nuorta urheilijaa urallaan.

– Me annamme muutakin kuin kukkia, Susanna saa harjoitella koko vuoden salilla ilmaiseksi.

Suurin palkinto oli kuitenkin piilotettuna valkoisella kyltillä – sen takaa paljastui vapaavalintainen omakotitalotontti sekä 2000 euron suuruinen stipendi. Tonttia Susanna ei konkreettisesti saanut heti, ja tähän Luukkonen kertoikin perustelut.

– Susanna saa valita tontin itse, ja hänellä on kymmenen vuotta aikaa miettiä, minkä tontin haluaa. Jos olisimme antaneet tontin nyt, olisivat myös kiinteistöverot langenneet maksettavaksi heti.

Juhlahumu sai arvoisensa päätöksen, kun viimeisimpänä torilla kajahti yleisön voimin Maamme-laulu.

Linda Rantanen