Laitilan lukion uusi rehtori: ”En näe tarvetta suurille muutoksille”

997
”Suurempia kehityskohteita ei ole, mutta tartun tottakai innolla uusiin haasteisiin”, Kangas toteaa.

 

Laitilan lukion uudeksi rehtoriksi on valittu Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori Tomi Kangas, joka on hoitanut virkaa sijaisena jo elokuusta asti. Kankaan mukaan lukion aiemmat rehtorit ovat tehneet hyvää työtä, eikä hän näe tarvetta suuremmille uudistuksille.

LAITILA. Uudessakaupungissa asuva Laitilan lukion uusi rehtori Tomi Kangas aloitti työnsä virallisesti 1. maaliskuuta, mutta työ oli jo tuttua, sillä hän on hoitanut rehtorin viransijaisuutta jo elokuusta lähtien.

Kuulin viransijaisuudesta vain kahta päivää ennen sen hakuajan päättymistä, joten aika nopeasti päätös tuli silloin tehtyä, mutta kuitenkin harkiten, hän muistelee.

Hän kertoo omaavansa pitkän työhistorian rehtorin pestistä – vaikkakin hieman toisenlaisessa toimintaympäristössä.

Olen ollut kansalaisopiston palveluksessa jo 20 vuotta, joista 17 vuoden ajan olen toiminut siellä rehtorina, hän kertoo.

Kankaan aloittaessa kansalaisopiston rehtorina olivat Uudenkaupungin ja Laitilan kansalaisopistot vielä erillään. Hän toimi rehtorina kummassakin opistossa. Sittemmin opistot yhdistettiin yhdeksi, Vakka-Suomen kansalaisopistoksi.

Enkä minä vielä uudenkaan pestini myötä ole aivan valmis luopumaan kokonaan opistomaailmasta, vaan hoidan opiston rehtorin virkaa tämän työn ohella. Pidän edelleen opistomaailmasta, mutta kaipasin silti jotain muutosta ja vaihtelua, hän kertoo.

Lukiomaailma on murroksessa”

Jo tovin tehtäväänsä ja uuteen työpaikkaansa tutustunut Kangas ei ole törmännyt lukiossa suurempiin ongelmiin tai isoja uudistuksia vaativiin asioihin.

Laitilan lukiossa on ollut erittäin hyviä ja pitkäaikaisia rehtoreita, jotka ovat tehneet hienoa työtä. Lukiomme on hyvätasoinen ja henkilökunta on innostunutta sekä ammattitaitoista, Kangas kehuu.

Hän kertoo lukiomaailman olevan yleisestikin ottaen murroksessa, ja haluaa perehtyä asioihin sekä tehdä mahdolliset uudistukset tulevaisuudessa harkiten.

Digitalisoituminen on yksi suurimmista muutoksista. Tulevan syksyn kirjoituksissa enää ainoastaan matematiikka tehdään paperille, ja vuoden kuluttua kaikki tehdään digitaalisesti. Tämä tietenkin tuo tietynlaisia muutoksia myös itse opiskeluun, hän sanoo.

Lukion opiskelijamäärä on tuoreen rehtorin mukaan kohtalaisen hyvä: Tällä hetkellä opiskelijoita on 128, eikä pelkoa lukiolaisten loppumisesta ole. Seuraavan syksyn suhteen tilanne näyttää valoisalta – uusia ensimmäisen vuoden opiskelijoita on aloittamassa näillä näkymin ainakin 40.

Liikuntapainotteinen lukio?

Laitilan keskustan valtuustoryhmä on 29. tammikuuta tehnyt valtuustoaloitteen, jossa se ehdottaa Laitilan lukion muuttamista liikuntapainotteiseksi. Keskusta katsoo, että liikuntapainotteinen lukio olisi paikkakunnalle imagoetu ja piristysruiske, jonka edellytykset ovat jo olemassa laitilalaisten urheiluseurojen, yritysyhteistyön ja liikuntapaikkojen kautta.

Laitilassa liikunta- ja urheilupaikat ovat erinomaisen hyvässä jamassa ja mitä monipuolisimmat monitoimihallin valmistumisen jälkeen. Ensi kesänä tehdään vielä keskusurheilukentälle mittava remontti silmällä pitäen tulevia 19- ja 22-vuotiaiden yleisurheilun suomenmestaruuskilpailuja, keskusta muistuttaa aloitteessaan.

Keskusta uskoo myös, ettei uudistusta varten tarvittaisi isoja investointeja, sillä paikallisilta yrityksiltä voisi pienellä räätälöinnillä saada lukiolle juuri oikeanlaisia palveluita.

Rehtori pitää ajatusta mahdollisena.

Samanlainen aloite oli pöydällä tuossa kahdeksan vuotta sitten, mutta silloinhan siihen ei ryhdytty. Periaatteellinen tavoite tässä on varmastikin saada uusia opiskelijoita. Nyt lähes kaikki opiskelijamme tulevat Laitilasta, joten tämän myötä saattaisimme saada opiskelijoita myös lähikunnista, hän pohtii.

Liikuntapainotteinen lukio on kevyempi vaihtoehto kuin urheilulukio, joka olisi tarkoitettu vain kilpaurheilijoille.

Linda Rantanen

Janica Vilen