USB-C2:n joukkueessa kiusaamisella on nollatoleranssi

Menestyksen takana erinomainen yhteishenki

2485
Hannu Niemi on saanut joukon nuoria salibandypelaajia hitsautumaan yhtenäiseksi joukkueeksi.

Uudenkaupungin Salibandyn C2-joukkue pelasi maan kahdeksan parhaan joukossa Suomenmestaruudesta, mutta jäi ilman finaalipaikkaa. Tämä tuskin pitkäksi aikaa masentaa, sillä henki joukkueessa on ollut aina äärettömän hyvä. Haasteita on totuttu ottamaan vastaan ja voittamaan ne.

URHEILU. Uudenkaupungin Salibandyn C2-joukkuetta valmentaa Hannu Niemi ja niin kuin monelle isälle käy, pojan harrastus vie mennessään.

– Oma poikani aloitti salibandyn kahdeksan vuotta sitten, eikä Laitilassa ollut joukkuetta, johon mennä, niin tulimme Uuteenkaupunkiin, Laitilassa asuva Niemi kertoo.

– Kaksi vuotta kuljetin poikaa treeneihin ja tietysti jäin myös itse seuraamaan niitä. Kun sitten iso osa joukkueesta lähti Vehmaalle uuteen seuraan, niin tänne jäi vain kymmenkunta pelaajaa. Minulta kysyttiin halukkuutta lähteä valmentamaan näitä jäljelle jääneitä pelaajia vuoden ajaksi, jolloin olisi aikaa etsiä heille oikea valmentaja, muistelee Niemi valmennusuransa starttia.

Sitä uutta valmentajaa ei tullut koskaan ja vuoden pesti on hiukan venähtänyt.

WhatsAppissa selvä sääntö

Niemi on itse pelannut jääkiekkoa maalivahtina. Sen kokemuksen myötä hän aloitti joukkueensa valmentamisen.

– Olen hyvin suora. Joukkueen sisällä vallitseekin, no, sanoisinko tiukka kuri, mutta pipo ei silti ole piukalla. Pelleilystä treeneissä ei palkintoja saa, mutta toistemme onnistumisista osaamme iloita täysillä.

Muutama perussääntö joukkueessa on aina ollut. Ne koskevat niin pelaajia kuin heidän vanhempiaan.

– Odotan ahkeruutta treeneissä ja peleissä. Selvillä pelisäännöillä joukkueessa on helppo toimia ja kun säännöt ovat samat kaikille, niin myös uusien pelaajien taustajoukkoineen on silloin helppo tulla mukaan. Kiusaamisella on nollatoleranssi. Minulle on sama, joudunko laittamaan pariksi viikoksi peleistä syrjään joukkueemme parhaan pelaajan vai taidoiltaan heikomman. On asioita, jotka koskevat ihan jokaista joukkueessa. Vaikka olen valmentajana tiukka ja vaadin jokaiselta pelaajalta paljon, niin teen tätä vain ja ainoastaan sen vuoksi, että olen saanut itselleni joukkueellisen ”ottolapsia”, Niemi sanoo.

Joukkueen WhatsApp-ryhmälle Niemi on antanut selvän säännön.

– Jos sinne tulee viesti iltakymmenen jälkeen, viestin lähettäjä bannataan pariksi viikoksi ryhmästä. Yöt ovat nukkumista varten, ei somettamista, Niemi toteaa.

Pojat kaipaavat haasteita”

Vaikka Niemellä on joissain asioissa tiukat teesit, hänen sanoilleen on myös katetta. Parhaimmillaan valmentajan alaisuudessa on pelannut ikäryhmässä 37 junnua ja valmennettavia on ollut kolmen joukkueen verran. Nyt joukkueita on kaksi.

– Sanottakoon kiitoksena vanhemmille ja muille taustajoukoille, että koskaan en ole joutunut puhelin- tai sähköpostiterrorin kohteeksi valmentajana. Olen jo alusta asti tehnyt selväksi kaikille, että minä olen se, joka tekee valmennustyön, Niemi sanoo.

– Annan valmentajana itsestäni aina 110 prosenttia ja odotan pojilta samaa. Pojat kaipaavat haastetta ja sitä heille annan. Joukkueen sisällä on uskomattoman hyvä yhteishenki. Tämä on antanut mahtavia ihmissuhteita niin pelaajien kuin vanhempien osalta. Tiedän kokemuksesta sen, vaikka kentän ulkopuolella jotkut pojat eivät kavereita keskenään olisikaan, niin mikäli joukkuekaveri joutuu kiusatuksi esimerkiksi koulussa, joukkuekaverit siihen puuttuvat, Niemi iloitsee suojateistaan.

Miehen valmennustyö ja taitaviksi kehittyneet pelaajat on huomioitu myös varsin korkealla tasolla. Kahdesta eri Niemen valmentamasta joukkueesta yhteensä puoli tusinaa pelaajaa on mukana Salibandyliiton Akatemiassa, josta valikoituvat aikanaan maajoukkuepelaajat.

Kapteeni on valmentajan apulainen

Jami Lehtinen on USB-C2 joukkueen kapteeni.

Joukkueessa yhdeksän ja puoli vuotta pelannut Jami Lehtinen on ollut koko sen historian ajan myös joukkuetovereiden valitsemana kapteenina. Lehtinen kertoo roolinsa olevan joukkueen hengen herättäminen sekä pelaajatovereiden tsemppaaminen.

– Kapteenina olen myös valmentajan apulaisena monissa asioissa.

Lehtinen kokee valmentajan olleen iso tekijä pelaajien hitsautumisessa yhdeksi kokonaisuudeksi, joukkueeksi.

– Hannu on valmentaja, joka vaatii paljon, mutta vastavuoroisesti myös kuuntelee, mitä pelaajilla on hänelle sanottavaa. Joukkueemme vahvuus on ollut yhteishenki, vahvistaa Lehtinen, yksi Vierumäen Salibandyakatemiaan päässeistä pelaajista.

Rainer Tähtinen