Kustaviin avattiin kaksi uutta ravintolaa

4895
Ravintola Sualane sai nimensä vastapäisen Kahvila Maggian vastapainoksi.

Keväällä ehdittiin jo ihmetellä, onko Kustavin keskustassa tänä kesänä yhtään ravintolaa, kun Ravintola Grillin ja Villa Volterin omistajat ilmoittivat laittavansa ravintolansa myyntiin. Villa Volter on edelleen myynnissä, mutta Grillin tilalle on nyt avattu Ravintola Sualane. Ja lisäksi keskustaan saatiin kolmaskin ravintola, kun Kustavin Krouvi avasi ovensa vapunpäivänä.

KUSTAVI. Per-Erik Silverin Ravintola Grill sulki ovensa seitsemän vuoden jälkeen. Tila ei kuitenkaan kauaa ehtinyt olla tyhjänä. Paljasjalkainen 23-vuotias kustavilainen Aino-Linnea Nieminen tuli taloon vuokralle 1. toukokuuta ja avasi Ravintola Sualasen perjantaina 11. toukokuuta.

Niemisellä on kokin koulutus. Alun perin ajatuksena oli tehdä alan töitä viitisen vuotta ennen oman ravintolan avaamista, mutta toisin kävi.

– Tämä oli niin hyvä tilaisuus, ettei sitä oikein voinut jättää käyttämättä. Niinpä ryhdyin yrittäjäksi parin kuukauden varoitusajalla. Mitään suurta kokemusta minulla ei ole, mutta innokkuutta on senkin edestä, hän kommentoi.

Nimensä ravintola sai vastapäisen kahvilan mukaan.

– Siinä on Kahvila Maggia, niin ajattelin, että täytyy täällä sitten Sualanenki olla, Nieminen kertoo hymyillen.

Hän tulee pitämään ravintolaansa auki ympäri vuoden parin muun työntekijän kanssa ainakin alkuun maanantaista lauantaihin kello 7.30–16.

– Aluksi on aamiaspöytä, ja lounas tulee tarjolle kello 11, Nieminen kertoo.

Aamiaisen saa voileipäpöydästä höystettynä puurolla, munakkaalla tai mitä Nieminen milloinkin keksii. Lounaalla hän tarjoaa mahdollisimman paljon paikallisten kalastajien tuomaa kalaa.

– Tänäänkin oli isän kalastamaa madetta, hän kertoo avajaispäivänä.

Ravintola toimii historiallisessa miljöössä. Talo on siirretty nykyiselle paikalleen torin tieltä 1990-luvulla, mutta yrittäjän kuulemien tietojen mukaan sen historia ulottuisi 1800-luvulle. Nieminen alkaa pyörittää ravintolan lisäksi samassa pihapiirissä majoitustoimintaa. Yksi majoitustiloista on Kustavin kunnan vanha putka ja yksi taas vanha sepän paja.

Vaikka yrittäjyys tuli yllättäen, Nieminen on tyytyväinen ansaitessaan leipäänsä juuri Kustavissa.

– En ole koskaan ollut kaupunki-ihminen. Täällä on niin hyvä olla!

A-oikeudet ja espanjalaisia vaikutteita

Kustavin Krouvi avattiin 1. toukokuuta vaateputiikki Studio di Modan vanhoihin tiloihin. Tarjolla on arkilounasta sekä listalta pitsaa, hampurilaisia ja grilliruokaa. Ravintolassa on myös A-oikeudet.

Yrittäjä Satu Hedin sukujuuret juontavat Kustaviin, ja hän on viime vuosina viettänyt siellä asuntovaununsa kanssa lähes kaikki viikonloput, mutta vasta nyt hänestä tuli oikeasti kustavilainen.

– Etsimme perheen kanssa isompaa asuntoa ja sitten tämä tuli vastaan. Ja kun tässä kerran oli liiketilakin, niin päätin sitten perustaa yrityksen, Hed kertoo.

Samassa rakennuksessa asuvasta perheestä on näppärästi myös apua uudelle yrittäjälle.

Hedin perhe muutti Kustaviin Raisiosta, mutta ennen Raisiota hän ehti asua yli 20 vuotta Espanjassa.

– Kesäksi on tulossa vähän espanjalaista: tapaksia ja paella-pannuja. Teen valmiin paellan, jonka voi viedä panttia vastaan koko pannun kera mökille, hän kertoo.

Lisäksi suunnitteilla on jonkinlainen keittolounas myös viikonlopuiksi, sillä sellaisen perään ovat asiakkaat kyselleet. Ohjelmaakin on suunnitteilla, mutta vasta talveksi. Tällä hetkellä simppelistä ruuasta ja 24-paikkaisen terassin vieressä kukkivista omenapuista tuntuu olevan asiakkaille tarpeeksi huvia ja nautintoa.

Ravintola on arki-iltoina auki kymmeneen ja viikonloppuisin puoleen yöhön tai jopa kahteen, jos asiakkaita riittää.

Janica Vilen