Minifarmi & Kukkamessut kylpi auringonpaisteessa

1198
Ryhmä Hau! villitsi perheiden pienimmät ja sai lapset mukaan tanssimaan ja laulamaan.

Viikonloppuna 19.–20. toukokuuta Uudessakaupungissa järjestettiin viidennen kerran Minifarmi & Kukkamessut. Kahden päivän aikana yleisö ja näytteilleasettajat saivat nauttia auringonpaisteesta, joka näkyi myös yleisessä ilmapiirissä.

Messujärjestäjä Jarno Ihala ehti huikata kiitokset ja terveiset kaikille Minifarmi & Kukkamessuihin osallistuneille. Niin yleisölle kuin näytteilleasettajille ja myyjille.

UUSIKAUPUNKI. Minifarmi & Kukkamessut -tapahtuman järjestäjä Jarno Ihala pysähtyy kesken kiireisimmän sunnuntain purkamaan hetkeksi tuntojaan tapahtuman siihenastisesta saldosta.

– Olemme kaikin tavoin pyrkineet helpottamaan näytteilleasettajien työtä ja kuunnelleet heidän toiveitaan alueen suhteen. Kun kerran kaikki toivoivat auringonpaistetta, niin sen järjestimme, Ihala sanoo ja puhkeaa nauruun.

– Ei. Säälle me emme voi mitään, mutta kiitollinen saa olla tästä kesäisestä viikonlopusta, joka suotiin tapahtuma-ajaksi. Onnistuminen ja kelit kulkevat käsi kädessä silloin, kun kyseessä on suomalainen ulkoilmatapahtuma. Niin se vain on, hän toteaa.

Ihalan mukaan väkeä riitti hyvin molemmille päiville ja hän hymyileekin kilpaa auringon kanssa.

– Tapahtuman onnistumisen takana on monia osatekijöitä ja ennen kaikkea isot kiitokset haluan antaa niin tapahtumaan osallistuneita yrityksiä, yhdistyksiä kuin tietysti tapahtumayleisöä, kiittelee Ihala.

Yli 230 näytteilleasettajaa

Moottorisahataiteilija Jarmo Koivisto loihti näyttäviä taideteoksia.
Työnäytteiden tuotoksia.

Tämänvuotisen Minifarmi & Kukkamessujen tarjonta oli ennenkokematon. Kaikkiaan yli 230 näytteillasettajaa ja myyjää piti huolen, että tarjontaa oli niin rakentajille, remontoijille kuin kesäpihaansa koristaville. Messuhallin lavalla kuultiin luentoja pensaiden leikkaamisesta ja tehtiin kuvaretki kotipuutarhoihin. Molempina päivinä messuhallin lavalla nähtiin myös työnäytöksenä vanhan ikkunan kunnostusta.

Lapsiperheille näkemistä ja kokemista oli omalla Farmialueellaan. Molempina päivinä nähtiin muun muassa kanien viralliset estekisat sekä koirakerho Rähmä-Käpälien agility ja ralli-toko –näytökset.

Sunnuntaina lapsiperhemessuvieraita hellittiinkin sitten kunnolla, kun esiintymislavalle kiipesi suosittu Ryhmä Hau! Peräti kolme eri kertaa.

Paksurenkainen sähköpotkulauta veti messuväkeä

Uusi tapa liikkua. Lauri Leino esitteli ja koeajelutti messuyleisöä viikonloppuna.

Pojat nykivät isiensä paidanhihoja, kun näkivät Uudessakaupungissa ja Turussa toimintaansa harjoittavan E-Wheels Groupin osastolla paksurenkaisen Ribber-merkkisen potkulaudan. Sen voimanlähteenä on harjaton sähkömoottori, jonka teho on yhden kilowatin verran. Paksurenkaisella, pehmeän kyydin antavalla potkulaudalla ajettiinkin päivien aikana monen monituisia koeajoja. Toisinaan jopa useaan kertaan.

– Päällisin puolin kulkuväline näyttää skootterilta, mutta sähköpotkulaudaksi sitä kutsumme, kertoo Lauri Leino E-Wheels Groupilta.

– Potkulaudan litiumakussa riittää potkua noin viidestäkymmenestä kahdeksaankymmeneen kilometriin riippuen kuormituksesta. Latausaika tyhjästä akusta täyteen vien noin kahdeksan tuntia.

Vuonna 2016 uudistetussa tieliikennelaissa huomioitiin sähköiset liikkumisvälineet, jotka ovat tehneet tuloaan viimeisinä vuosina. Esimerkiksi sähkökäyttöinen tasapainolauta luetaan jalankulkua korvaaviin liikkumisvälineisiin. Laki mahdollistaa niillä kävelyvauhtia kulkemisen jalkakäytävillä. Tuolloin ovat jalankulkijan liikennesäännöt voimassa. Kävelyvauhtia kovempaa kuljettaessa on noudatettava polkupyöräilijän liikennesääntöjä.

– Sähköpotkulauta luetaan laissa kevyisiin sähköajoneuvoihin ja niihin sovelletaan polkupyöräilijän liikennesääntöjä. Eli käytännössä tämä potkulauta on varustettu etuvalolla ja takana on punainen heijastin sekä äänimerkin antolaitekin löytyy, valottaa Leino lain vaatimuksia.

Sähköpotkulaudan suurin sallittu nopeus on 25 kilometriä tunnissa, mutta sen maksiminopeus on 45.

– Laite on helppoa hallita ja ennen mopoikää sillä pääsee hyvin harjoittelemaan, sillä hallintalaitteet, kuten etu- ja takajarru sekä kaasu ovat samoin kuin mopoissa. Sähköpotkulaudan käyttöön ei tarvitse erillistä ajolupaa, vaan kuka tahansa voi sen kanssa liikkua. Siihen ei tarvitse ottaa myöskään liikennevakuutusta, joten kyseessä on hyvin edullinen tapa liikkua, Leino esittelee.

Tällä hetkellä uutuuslaitetta myydään lähinnä yrityksille, mutta myös niiden vuokraus on ottanut hyvin tuulta purjeisiin. Tai pitäisikö sanoa tässä kohtaa, että virtaa akkuihinsa.

– Erilaisissa tapahtumissa tämä on oiva liikkumisväline. Esimerkiksi näilläkin messuilla järjestäjän edustajat liikkuvat paikasta toiseen potkulaudoillamme, Leino kertoo.

Tällä hetkellä Uudessakaupungissa asuva ja autotehtaalla päivätyönsä tekevä tuotantotalouden insinööri Leino perusti yrityksen opiskeluaikoinaan.

– Opiskelin Turun ammattikorkeakoulussa ja opettajani innostamana perustin tämän yrityksen. Sain siitä opintopisteitä ja oman firman samalla kertaa. Aluksi toin näitä omana maahantuontina Suomeen, mutta nyt maahantuoja on eri firma ja teemme tiivistä yhteistyötä heidän kanssaan, kertoo Leino.

– Luonnollisesti meillä on myös myymiemme Ribbereiden huolto.

Rainer Tähtinen