Mynämäen terveyskeskus väistötiloihin syksyllä

1232
Mynämäen terveyskeskuksen palvelut saa syksyllä väistötiloista eikä tästä rakennuksesta.

Luottamushenkilöt ja viranhaltijat tekevät Mynämäellä yhteistyötä peruspalvelujen puolesta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäki uskoo, että kun terveyskeskus saneerataan nyt kunnolla, sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä maakunta huomioi, että Mynämäellä on juuri valmistuneet modernit ja hyvät tilat perusterveydenhuollolle.

MYNÄNÄKI. Mynämäen kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina 14. toukokuuta pidetyssä kokouksessaan budjetin lisämäärärahan terveyskeskuksen saneeraukseen, väistötilojen järjestämiseen sekä tarvittaviin muutostöihin. Väistötiloja tullaan järjestämään MKTO:n toiminnoista vapautuneista tiloista, joista saadaan käyttöön noin 1000 neliötä. Tilojen saneerauksen arvioidut kustannukset ovat noin 1 500 000 euroa.

Mietoisten palvelutaloon voidaan sijoittaa osa terveyskeskuksen toiminnoista. Laboratoriopalveluille ja Mehiläisen työterveyshuollolle löytynee tilaa Irjantalon kiinteistöstä. Lisäksi tarvitaan parakkeja, joita päätettiin vuokraamiseen sijaan ostaa, koska kunnan alueella on jatkossakin tarvetta parakeille muun muassa palvelutalon ja koulun saneerausten yhteydessä. Kunnanvaltuusto valtuutti teknisen johtajan kilpailuttamaan parakkien hankinnan.

Mynämäen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Myllymäki kiittelee teknistä johtajaa:

– Vesa-Matti Eura on kyennyt ottamaan ison asian haltuun ja viranhaltijat ovat hänen johdollaan tehneet paineen alla tarvittavat ratkaisut, aikaa kun on niukasti. Parakeilla on jatkokäytön lisäksi hyvät jälkimarkkinat. Ne eivät jää kunnalle niin sanotusti käteen, Myllymäki uskoo.

Mynämäen kunnalla on hänen mukaansa varaa investointeihin.

–Taloudellinen tilanne on kohentunut, kunnan vuosikate on plus-merkkinen, asiat ovat isoja mutta mahdollisia.

3 000 neliötä käyttökieltoon

Lounais-Suomen aluehallintoviraston tarkastus tehtiin terveyskeskuksessa joulukuussa 2017 ja tilat asetettiin käyttökieltoon, kunnes perusturvakuntayhtymä Akselin työntekijöille aiheutuva vakava vaara on poistettu.

Käyttökielto alkaa syyskuun 2018 alusta, ja kesän aikana toiminnoille on löydettävä väistötilat. Väistötilojen hankinta ja saneeraaminen on tehtävä ennen heinäkuun loppua, joten päätösten ja käytännön järjestelyjen kanssa on kiirehdittävä.

Käyttökielto koskee koko terveyskeskusta lukuunottamatta ruokalaa, keittiötä ja Lizelius-kotia. Yhteensä kyse on noin 3000 neliöstä tiloja, jotka on rakennettu vuosina 1964 (vuodeostasto), 1979 (terveyskeskuksen pääosa) sekä 1983 (neuvolaosa).

Säilyykö peruspalvelut?

Sote- ja maakuntauudistukseen liittyen huolenaiheena monella kuntalaisella on, säilyvätkö peruspalvelut lähellä. Pekka Myllymäki on luottavainen:

– Harmillista, että sisäilmaongelmia löytyi. Mutta on yhteinen tahtotilamme, että on paikka jossa kuntalaisille on palvelut tarjolla. Lieneekö onni onnettomuudessa, mutta on tavallaan hyvä, että tilaongelma tuli esiin juuri sote- ja maakuntauudistusten alla. Muutaman vuoden kuluttua Mynämäellä on modernit ja hyvät tilat perusterveydenhuollolle. Maakunta voi sitten palveluja järjestäessään nähdä, että Mynämäki on paikka, jossa kuuluu olla vahva toimintakeskus. Olemme looginen paikka sote-keskus valinnoille, Myllymäki sanoo.

Siitä, miten palvelut jatkossa järjestetään, päättää aikanaan maakunta – ja kuntalainen itse. Viime kädessä mynämäkeläisten tekemät SoTe-keskusvalinnat vaikuttavat siihen, minne he potilaana haluavat ohjautua.

– Minkä rastin kuntalainen laittaa ruutuun, vaikuttaa siihen, miten hänen saamansa palvelut järjestetään: julkinen vai yksityinen, selittää Myllymäki.

Suvi Valtanen