Valmet Automotive juhlii tänä vuonna jo 50-vuotista taivaltaan autoteollisuuden monipuolisena osaajana. Vuonna 1968 perustettu yritys on juhlavuotenaan yksi maailman johtavista autojen sopimusvalmistajista, joka on voimakkaasti laajentanut toimintaansa suunnittelupalveluihin, avoautojen kattojärjestelmiin sekä tulevaisuuden liikenteen ratkaisuihin.

YRITYSUUTISET. Valmet ja Saab tekivät sopimuksen autotehtaan perustamisesta 15.8.1968, ja yritys rekisteröitiin kaupparekisteriin 29.11.1968. Näin syntyi Uuteenkaupunkiin Saab-merkkisten autojen valmistukseen keskittyvä Oy Saab-Valmet Ab. Muiden automerkkien sopimusvalmistajana yritys aloitti jo 1970-luvulla.

– Vaikka virallinen juhlapäivä on tänään, henkilöstölle järjestetään juhlat vasta syyskuun puolella, jotta voimme juhlia kaikissa toimipisteissämme kaikissa maissa samaan aikaan, kertoo Valmet Automotiven johdon ja viestinnän assistentti Niina Karlsson. 

Autotehdas on 1990-luvulta alkaen ollut tuotantoautomatiikan ja robotiikan johtava käyttäjä Suomessa, ja Valmet Automotive tunnetaan maassamme tuotannon innovaatioiden edelläkävijänä. Panostus suunnittelupalveluihin alkoi 1980-luvulla, ja yritys on jo yli kymmenen vuoden ajan keskittynyt sähköautoratkaisuihin ja akkujärjestelmiin liittyvään kehitystyöhön.

Omistusjärjestelyjen myötä yrityksen nimeksi tuli vuonna 1995 Valmet Automotive. Vuodesta 2010 alkaen yritys kasvanut ja kansainvälistynyt nopeasti, ja sen autotehdas Uudessakaupungissa on henkilömäärältään Suomen suurin tuotantolaitos. Vuonna 2017 se valmisti 90 000 autoa ja nosti henkilöautot Suomen tärkeimpien vientituotteiden joukkoon.

Valmet Automotive on neljässä Euroopan maassa toimiva kansainvälinen palveluntarjoaja ja järjestelmätoimittaja, jonka toimipaikoissa työskentelee 6000 autoteollisuuden ammattilaista. Näistä 1000 on suunnittelupalveluissa työskentelevää insinööriä, jotka ovat erikoistuneet autojen, tuotantojärjestelmien sekä akkujärjestelmien ratkaisuihin.

– Olemme osoittaneet jo viiden vuosikymmenen ajan, että työ, osaaminen ja insinööritaito ovat yrityksessämme maailmanluokkaa. Odotamme kasvumme jatkuvan, sillä autoteollisuuden teknologinen murros tarjoaa meille suuria mahdollisuuksia niin suunnittelu- kuin valmistustoiminnoissamme, toteaa Valmet Automotiven toimitusjohtaja Olaf Bongwald.