Korihaiden uusi henkilöstö- ja talousjohtaja uskoo parempaan huomiseen

337
Jouni Grönroosin valmennusuran huippuhetki osui kauteen 2003–2004, jolloin Kouvolan Kouvot rynnisti Suomen mestaruuteen Grönroosin koutsatessa. Seuratyötä Grönroos on paiskinut monessa seurassa.

Jouni Grönroosia yritettiin saada Korihaiden leipiin jo pari vuotta sitten. Nyt neuvottelut onnistuivat ja helsinkiläinen aloitti seuran uutena henkilöstö- ja talousjohtajana. Pelaajasopimuksia ollaan muotoiltu uuteen uskoon, toimintaan on haettu suunnitelmallisuutta ja seuraava tavoite on saada fanit uskomaan, että nyt on Korihaiden aika palata kärkikahinoihin.

UUSIKAUPUNKI. Ranskanperunat löytävät tiensä Jouni Grönroosin suusta alas reipasta tahtia. Pitkän työpäivän jälkeen ruoka maittaa, sillä taukoja ei pahemmin ole ollut. Kello lähenee iltakymmentä ja vielä olisi Grönroosilla ajomatka kotiin Kotkaan. Valituksen sanaa ei silti Korihaiden uudelta henkilöstö- ja talousjohtajalta tule, ei puheesta eikä rivien välistä. Mies on itse ammattinsa valinnut ja tehnyt työtä koripallon parissa jo noin 30 vuotta. Koti on kaukana Uudestakaupungista, mutta siihen ei ole tulossa muutosta.

– Meidän perhe on koriksen takia muuttanut moneen kertaan. Nyt mennään muiden ehdoilla, eikä minun. Olen siis muuttunut matkatyöläiseksi. En tule Uuteenkaupunkiin viettämään aikaa, vaan tekemään töitä. Päivät ovat pitkiä, mutta siihen on tottunut vuosien saatossa, Grönroos selvittää.

Grönroosin perheellä on toinen asunto Helsingissä, kun keskimmäinen lapsi aloitti lukion Helsingissä. Ja sieltä on perheen isäkin kotoisin. Helsingin Panttereista alkoi valmennusura ja sen jälkeen roolit ja seurat ovat vaihtuneet.

Valmennusuran huippuhetki osui kauteen 2003–2004, jolloin Kouvolan Kouvot rynnisti Suomen mestaruuteen Grönroosin koutsatessa. Mestaruuksia on tullut myös juniorivalmennuksesta useita. Seuratyötä Grönroos on paiskinut monessa seurassa, joista viimeisimpänä divaria tahkoavan FoKoPon mukana.

Uuteen kauteen valmistautumista

Grönroos oli hyvin lähellä petokalan leiriin värväystä jo kaksi vuotta sitten.

– Silloin tuli henkilökohtaisia syitä, joiden takia en pystynyt ottamaan pestiä vastaan. Nyt sitten Kalle [Klotz] soitti uudelleen ja neuvottelut aloitettiin. Saatiin asiat sovittua ja nyt olen sitten täällä, Grönroos kertaa.

Toistaiseksi mies on tehnyt omien sanojensa mukaan normaalia seuratyötä. Pienien tulipalojen sammuttamista siellä täällä, asioiden sopimista eri tahojen kanssa ja uuteen kauteen valmistautumista. Grönroos on ehtinyt sen verran tutustua toimintatapoihin, että kehittämisen kohteita on jo havaittu.

– Suunnitelmallisuutta seura kaipaa, niin lyhyellä kuin pidemmällä tähtäimellä. Lisäksi ammattimaisuutta tiettyihin juttuihin. Asioita ei ole tehty huonosti, vaan kokemuksen puute on näkynyt esimerkiksi pelaajasopimusten tekemisessä. Niitä on nyt hieman muotoiltu eri tavalla, Grönroos kertoo.

Uusikaupunki – osa suomalaista korishistoriaa

Miehen puheissa näkyy arvostus uusikaupunkilaiseen koripalloon. Kommentit antavat toivottavasti perspektiiviä myös paikallisille skeptikoille. Kovia suorituksia on joskus tehty ja kuka tietää, tehdäänkö niitä vielä tulevaisuudessa.

– Onhan tämän paikkakunnan teot osa suomalaista korishistoriaa. Nyt pyritään saamaan Korihait uudelleen kärkikahinoihin. Se voi vaatia aikaa, mutta uskon sen olevan mahdollista. Töitä tehdään vanhaa kunnioittaen ja toimintaa nykyaikaistaen. Paikallinen väestö on saatava myös mukaan ja uskomaan, että nousu on oikeasti realistista, Grönroos valaa uskoa.

Niin, menestys ei tule yhden kauden aikana. Kuinka kauan sitten Jouni Grönroos on mukana?

– Jaa-a. Olen ollut monessa seurassa aika pitkään, Panttereissa pisimpään eli 15 vuotta. En mieti sellaisia, vaan keskityn nyt päivittäiseen duuniin, Grönroos päättää.

Juha Laine