Asukasluku laskee ja palvelut vähenee – Mynämäen tulevaisuutta pohdittiin yrittäjäillassa

392
Yrittäjäillassa kunnanvaltuutetut ja yrittäjät kohtasivat.

Valtakunnallisena yrittäjän päivänä Mynämäessä yrittäjät ja kunnanvaltuutetut kokoontuivat yhteiseen yrittäjäiltaan. Esittelyssä oli uusi elinvoimaohjelma, jonka pohjalta käytiin keskustelua kunnan tulevaisuudesta.

MYNÄMÄKI. Keskiviikkona 5. syyskuuta vietettiin valtakunnallista Yrittäjän päivää, jolloin Mynämäen työväentalolla järjestettiin yrittäjien ja kunnanvaltuutettujen yhteinen yrittäjäilta. Tilaisuuden keskiössä olivat Mynämäen kunnan elinvoimaohjelman alustus ja sen pohjalta käytävä keskustelu osallistujien kesken.

Elinvoimaohjelma pohjautuu valmisteilla olevaan kuntastrategiaan 2025. Strategia on vahvistettu marraskuussa 2017. Tarkemmat ja konkreettisemmat tavoitteet ja toimenpiteet asetetaan vuosittaisessa talousarviossa.

2025 Meidän Mynämäki -visioon kuuluu vastuullisuutta, avoimuutta, uudistumista ja kestävää luontosuhdetta painottava arvopohja.

– Missiona on luoda Mynämäestä turvallinen, yhteisöllinen ja ympäristöarvot huomioiva vetovoimainen kunta. Sen mukaan Mynämäki luo hyvinvointia laadukkailla palveluilla yhteistyössä yritysten, yhteisöjen ja ympäristökuntien kanssa, alusti elinvoimapäällikkö Juha Liukkonen.

Rohkeutta kaivataan

Juha Liukkonen esitteli elinvoimaohjelmaa.

Valtuutettujen ja yrittäjien välillä käydyssä keskustelussa painottui erityisesti se, että nyt on siirryttävä sanoista tekoihin.

Keskustelua kirvoitti yrittäjien taholta muun muassa teollisuusalue, jonka nykyisellään kuvattiin olevan epäsiisti ja huomaamaton. Ehdotuksena olikin, että alue tulisi kaavoittaa esimerkiksi 8-tien toiselle puolen, jolloin huomio siihen kiinnittyisi aivan uudella tavalla.

Kaavoituksestakin elinvoimaohjelmassa on mainittu.

– Kaavoituksella huolehdimme, että kunnassa on monipuolinen tonttitarjonta ja sillä mahdollistetaan myös monimuotoinen rakentaminen. Kuntamarkkinoinnissa painotamme kunnan hyvää sijaintia ja kohdennamme markkinointitoimet entistä tehokkaammin, esitteli Liukkonen.

Toisaalta esitettiin myös huomio siitä, ettei rahaa tällä hetkellä yksinkertaisesti ole. Sitä tarvitaan, jotta voitaisiin toteuttaa esimerkiksi juuri teollisuusalue. Jos sellaista suunniteltaisiin muualle kuin kunnan maille, sekin maksaa.

Yrittäjät penäsivät ennen kaikkea rohkeutta kunnan toiminnalta. Tämä ei voi tarkoittaa jatkuvasti sen miettimistä, mistä kaikesta voidaan säästää, sillä mikäli pieniäkään riskejä ei uskalleta ottaa, mitään kehitystä ei tapahdu.

Palvelujen säilyminen kaikkien vastuulla

Tyhjät liikehuoneistot alkavat olla tuttu näky Mynämäen keskustassa. Joku heitti uhkakuvan, että pian keskustan ainoa palvelu on kirkko!

Palvelujen säilyttämisen keskustassa todettiin olevan jokaisen kuntalaisen vastuulla. Tilanteeseen voi vaikuttaa käyttämällä paikallisia palveluja, jolloin on mietittävä, saako tarvitsemansa omalta kylältä ennen kuin lähtee Myllyyn.

Mynämäessä asukasluku on kääntynyt laskuun. Yksi elinvoimaohjelman tavoitteista on asukasmäärän kasvattaminen. Kun väki lisääntyy, luo se luonnollisesti myös tarpeita. Tällä hetkellä esimerkiksi lasten päivähoitopaikoista on pulaa. Erään ehdotuksen mukaan ensihätään voitaisiin kotona pienten lasten kanssa olevia äitejä rekrytoida hoitamaan lapsia.

– Lisäksi on taattava, että SOTE-palveluita on saatavilla maakuntauudistuksen jälkeenkin. Tämä tarkoittaa muun muassa SOTE-keskuksen kehittämistä ja yhteistyötä ikäihmisten elämänlaadun parantamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi, elinvoimapäällikkö kuvasi.

Ongelmista huolimatta kunnasta löydettiin myös paljon hyvää. Esimerkiksi kouluverkon ja harrastusmahdollisuuksien todettiin olevan hyviä. Mynämäessä kuvattiin asuvan onnellisia perheitä.

Jaakko Virrankoski