Yhä useampi lukee digiuutisia

267

TALOUS. Viime viikolla julkistetun Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan printattu sanomalehti on vielä seuratuin media. Painettua lehteä lukee viikoittain 78 prosenttia suomalaista ja digitaalista lukuvälinettä 65 prosenttia. Vuonna 2011 painetun lehden lukijoita oli vielä 96 prosenttia vastanneista.

Matkapuhelimen käyttö lukulaitteena on kasvanut merkittävästi sitten vuoden 2011, jolloin vain 8 prosenttia vastaajista käytti sitä median seuraamiseen. Vuonna 2017 luku oli jo 47 prosenttia.
Vaikka sosiaalisen median sisällöntuottaminen onkin kasvanut kohisten viimeisten vuosien aikana, niin vastaajien suhtautuminen mainontaan näissä välineissä on kriittistä. Myönteisesti somemainontaan suhtautui 27 prosenttia vastaajista. Painetussa, tilattavassa lehdessä oleviin mainoksiin suhtautui myönteisesti puolestaan 80 prosenttia vastaajista. 76 prosenttia suhtautui myönteisesti ilmaisjakelu- ja noutopistelehtien mainontaan.

Levikit laskussa 

Digitaalisen sisällöntuotannon voimakas kasvu näkyy paikallisestikin myös tilattavien sanomalehtien tilaajamäärissä. Kun vuonna 2010 esimerkiksi Turun Sanomien maanantai–lauantai -numeroiden tilaajia oli koko maassa 105 217 kappaletta, niin viime vuonna tilaajia oli enää 73 589. Turun talousalueella on nykyään noin 250 000 kotitaloutta.

TS-yhtymän paikallislehtien, Laitilan Sanomien ja Uudenkaupungin Sanomien levikkitietoja ei olla jostain syystä ilmoitettu Levikintarkastukseen vuoden 2015 jälkeen. Levikintarkastuksen tilastojen mukaan vuonna 2010 Laitilan Sanomien tilaajamäärä oli 4 967 kappaletta ja vuonna 2015 4 465 kappaletta. Uudenkaupungin Sanomilla oli vuonna 2010 tilaajia 7 424 kpl ja vuonna 2015 tilaajia 6 533.

Myöskään Vakka-Suomen Sanomien viime vuoden levikkilukuja ei ole julkaistu, mutta vuonna 2016 sen levikki oli 7 112 kappaletta, kun vuonna 2010 luku oli 8 545 kappaletta. Näiden lehtien jakelun hoitaa nykyään Lounais-Suomen Tietojakelu Oy joka on TS-konsernin omistama jakeluyhtiö.

Levikkien laskusta kertoo paljon se, että kaikkien Suomessa ilmestyvien kolmipäiväisten sanomalehtien listauksessa levikki oli laskussa verrattuna vuoteen 2016. Levikin lasku vaihteli 0,6–7,8 prosentin välillä.

Alueen ainoa ilmaisjakelulehti

Alueella ilmestyvän Seutusanomat Vakka -lehden jakelumäärä Postin täyspeittojakelussa vakkasuomen alueella on 22 500 kappaletta. Esimerkiksi Uudenkaupungin Sanomien tilaaja-alueella lehteä jaetaan noin 12 383 kappaletta kotitalouksiin, joissa ei ole mainoskieltoa. Laitilan Sanomien tilaaja-alueella jakelu on noin 5 417 lehteä. Myös Seutusanomat Vakka -lehden verkkosivuilla käy jo yli 20 000 eri kävijää kuukaudessa. Lehdestä on kasvanut vuodessa alueella erittäin seurattu paikallislehti.

Tiedot artikkelissa perustuvat Levikintarkastuksen julkaisemiin tietoihin sekä lehtien mediakorteissa oleviin tietoihin. Lähteenä on käytetty Levikintarkastustilastoa, Media Audit Finland 23.4.2018.

Rainer Tähtinen