Marraskuun seurakuntavaalit ovella

Vakka-Suomessa ja koko maassa talous tapetilla

475
Tulevissa seurakuntavaaleissa näkyy tiukkeneva taloustilanne.

Marraskuun yhdentenätoista käytävien seurakuntavaalien jälkeen valituiksi tulleet edustajat Vakka-Suomen alueen seurakunnissa saavat kaitsettavakseen muun muassa tiukkenevan talouden. Ilmiö on valtakunnallinen.

SEURAKUNTA. Marraskuun seurakuntavaalien ehdokasasettelu on käyty. Neljäksi vuodeksi valittava kirkkovaltuuston jäsenet päättävät muun muassa kirkollisveroprosentista, talousarviosta sekä monista muista talousasioista ja rakennushankkeista. Lisäksi luottamustoimihenkilöt vastaavat avustuksista, monista työntekijävalinnoista ja uusista viroista. Merkittävä osa-alue on myös seurakunnan toiminnan painopistealueet ja tilojen käyttö. Kirkkovaltuusto päättää myös edustajat muihin luottamustoimielimiin, kuten kirkkoneuvostoon.

Uudessakaupungissa 48 ehdokasta

Uudenkaupungin seurakuntavaaleissa neljän kappeliseurakunnan ehdokkaita kahdella ehdokaslistalla on kaikkiaan 48, joista 27 tulee valituksi kirkkovaltuustoon. Peräti kolmetoista istuvaa valtuutettua ei ole asettunut enää ehdolle, joten varmuudella voidaan jo sanoa, että puolet edustajista tulee vaihtumaan seuraavalle nelivuotiskaudelle.

Kirkkoherra Esa Mierlahti näkee tulevan valtuuston keskeisimpänä asiana seurakunnan talouden.

– Tämä on tietysti tosi kuivasti sanottu, mutta taloutemme tasapainottamistyö on ensisijainen asia, jonka nostaisin esille.

Talouden tasapainottamisen työkaluna tulevat kirkkovaltuuston jäsenet saavat Mierlahden mukaan talousanalyysin, jonka pohjalta päätöksiä tehdään.

– Toiminnan uudelleenjärjestäminen sekä kiinteistöjen ylläpito ovat varmastikin suurennuslasin alla tulevaisuudessakin, Mierlahti sanoo ja muistuttaa, kuinka seurakunnan työ lähtee toiminnan kautta ja toiminta on helpompaa taloudellisesti vakaassa tilanteessa.

– Seurakunnan perustehtävä on hoitaa ihmisiä ja se on aina hyvä muistaa, hän toteaa.

Laitilaan uusi seurakuntatalo

Laitilan kirkkoherra Petri Laitinen sanoo puolestaan yhdeksi isoimmista laitilalaisia seurakuntalaisia koskevia päätöksiä olevan uuden seurakuntatalon kohtalon.

– Marraskuulle asti on menossa arkkitehtikilpailu, jonka jälkeen on edessä iso päätös, miten seurakuntatalohanke toteutetaan, Laitinen kertoo.

Lisäksi uusi kirkkovaltuusto saa uudenlaisen toimintamallin, sillä Laitilan seurakunnassa luovutaan johtokunnista ja niiden tilalle on tulossa työryhmät.

– Tällä tavalla pyrimme tuomaan seurakunnan päätöksentekoa lähemmäs seurakuntalaista, Laitinen selventää.

Kirkkoherra nostaa myös strategiatyöskentelyn yhdeksi tärkeäksi osa-alueeksi kirkkovaltuuston tehtävissä.

– Seurakunnan toiminta on tehty jäseniä varten ja välillä on hyvä myös pohtia, mitä varten tätä työtä tehdään ja mihin se suunnataan.

Laitilan seurakuntavaaleissa on kaikkiaan 41 ehdokasta neljällä eri ehdokaslistalla ja kirkkovaltuustoon valitaan 23 jäsentä.

Mynämäellä edessä iso investointi

Mynämäen seurakuntavaaleissa ehdokkaita on kolmella eri listalla 27 ehdokasta. Heistä 19 tulee valituksi kirkkovaltuustoon. Kirkkoherra Tapani Kujala kertoo Mynämäen seurakunnan talouden olevan kohtuullisella pohjalla, mutta edessä on myös jo päätetty iso investointi.

– Mynämäen kirkon paanukatto uusitaan vuonna 2022 ja se on investointina iso, noin 1,5 miljoonaa euroa. Talouden hallinta on siis senkin nojalla uuden kirkkovaltuuston tärkeimpiä tehtäviä, hän kertoo.

– Lisäksi yhteistyön kehittäminen ja tiivistäminen naapuriseurakuntien kanssa on asia, jota ei sovi sivuuttaa. Myös seurakunnan toiminnan jatkuvaan päivittämiseen tulee kiinnittää huomiota, Kujala toteaa.

Pyhärannan pappila myynnissä

Kirkkoherran virka on Pyhärannassa avoinna ja hakuaika päättyi lokakuun ensimmäinen päivä. Istuva kirkkovaltuusto valinnee uuden kirkkoherran ja uusi valtuusto työskentelee sitten uuden kirkkoherran kanssa. Vt. kirkkoherra Sami Toivasella on virkasopimus vuoden loppuun saakka.

– Mikäli valintaprosessi kestää pidempään, niin jatkan, kunnes uusi kirkkoherra astuu virkaan, Toivanen toteaa. Hän itse ei hakenut virkaa.

Seurakunnan talouspäällikkö Nina Karvonen ja Toivanen ovat samoilla linjoilla muiden Vakka-Suomen seurakuntien edustajien kanssa.

– Taloudenhoito ja kiinteistöjen kohtalo ovat varmasti niitä tärkeimpiä asioita, joista päätetään. Pappila on jo julkisessa myynnissä, joten ei täällä kovin paljon myytäviä kiinteistöjä enää ole, he toteavat.

Mikäli pappila myydään tämän vuoden puolella, niin se tulee vielä istuvan kirkkovaltuuston päätettäväksi.

Pyhärannan seurakuntavaaleissa on vain yksi ehdokaslista ja ehdokkaita on 20. Heistä 15 istumaan seuraavan nelivuotiskauden kirkkovaltuustossa.

Vehmaalla kehitetään leirikeskusta

Vehmaan kirkkovaltuuston viittätoista paikkaa tavoittelee 21 ehdokasta kolmelta eri listalta. Vt. kirkkoherra Antero Aaltonen nostaa tulevan valtuuston isoiksi hankkeiksi orastavan yhteistyön jatkamisen Mynämäen seurakunnan kanssa. Lisäksi hän nostaa esiin leirikeskuksen.

– Sen kehittäminen vaatii investointeja ja aikanaan uusi kirkkovaltuusto tekee näistä sitten päätökset, Aaltonen sanoo ja mainitsee muun muassa uudisrakennuksen.

Kiinteistöt pinnalla Kustavissa ja Taivassalossa

Sekä Kustavin että Taivassalon vt. kirkkoherrana toimivan Tiina Rautiaisen mukaan molemmissa seurakunnissa kiinteistöistä tullaan jossain muodossa päättämään tulevalla valtuustokaudella.

– Kustavissa ei suuria hankkeita tällä hetkellä ole, mutta kiinteistöjen ajanmukaistaminen on parhaillaan käynnissä. Taivassalossa on suunnitteilla merkittävä rakennushanke, hän sanoo viitaten uuteen seurakuntakeskukseen.

Kustavissa valtuustopaikkoja on 11 ja niitä tavoittelee kahdelta listalta 20 ehdokasta. Taivassalon kirkkovaltuusto on 15-jäseninen ja ehdokaslistoja on yksi. Listan kokoonpano vahvistettiin 1.10.

Rainer Tähtinen