MC-kerho on tiivis kaveripiiri

Jinx Crow on sekä uusikaupunkilainen että helsinkiläinen kerho

3247
Jinx Crow Uudenkaupungin presidentti Kimmo Lahtonen (vas.), Jartte Jääskeläinen, Sumppi Suoniemi ja Makke Aalto kerhon olohuoneessa.

Maanteillä näkee välillä selkälogoilla varustettuihin nahkaliiveihin sonnustautuneita motoristeja. Uudessakaupungissa on yksi omat värinsä omaava kerho: Jinx Crow. Sen isoveli toimii Helsingissä.

 HARRASTUKSET. Vanhan Janhuan kasarmin korjaamorakennuksen alakerran oven avatessani hämmästyn. Sisältä paljastuu viihtyisä iso olohuone nahkasohvineen kaikkineen. Seinällä iso moottoripyörämaalaus ja huoneessa on niin siistiä, että ammattipaperit omaava siistijäkin olisi ylpeä.

Kyseessä on uusikaupunkilaisen Jinx Crow -moottoripyörkerhon kerhotila. Ja koska kyse on MC-kerhosta, on siisteyden takana pelkästään miehet. Jos kerho olisi MCC, niin jäsenistössä olisi myös vastakkaisen sukupuolen edustajia.

Yksi vanhimmista kerhoista

Jinx Crow MC on toiminut Uudessakaupungissa vuoden päivät, mutta nimeä kantava pääkaupunkiseudun kerho on Helsingin vanhin vielä toiminnassa oleva moottoripyöräkerho – ellei peräti koko Suomen vanhin.

– Helsingin Jinx Crow on perustettu joulukuun kuudentena vuonna 1971, joten vuosia on kerholla mittarissa kohta 47, kertoo Sumppi Suoniemi. Hän on Jinx Crown uusikaupunkilaisjäseniä.

– Helsinkiläiskerhossa on paljon entisiä uusikaupunkilaisia kavereitamme. Olemme käyneet heidän järjestämissään tapaamissa usein vuosien varrella ja siitä ajatus Uudenkaupungin kerhosta sitten lähti.

Vain amerikkalaispyörien omistajille

Moottoripyöräkerhoista liikkuu maailmalla monenlaisia juttuja ja jo sana ”moottoripyöräkerho” liitetään helposti rikollisuuteenkin. Silloin puhutaan 1%-kerhoista. Termi on peräisin Yhdysvalloista ja American Motorcyclist Associationin aikoinaan antamasta julkilausumasta ”99 prosenttia moottoripyöräilijöistä on kunnollisia, lakia noudattavia kansalaisia”. Tosin luku menee heittämällä yli yhdeksänkymmenenyhdeksän, Suomessakin.

Kun kysyn prosenttikerhoasiaa, niin Suoniemi ei voi olla nauramatta kysymykselleni.

– Olemme ihan tavallinen amerikkalaisiin moottoripyöriin hurahtanut äijäporukka, jolla on sama intohimoinen suhtautuminen moottoripyöriin. Toisin kuin usein luullaan, amerikkalaisiin moottoripyöriin kuuluu myös muita merkkejä kuin Harley Davidson, joka lienee tunnetuin jenkkipyörä.

Niin, joku kutsuu Harley Davidsonia maailman kalleimmaksi puolivalmisteeksi johtuen siitä, kuinka paljon niitä rakennellaan omistajilleen mieleisiksi kulkupeleiksi.

– Kesällä ajamme paljon yhdessä ja talvella pyörien rakentelu ja sosiaalinen kanssakäyminen on keskiössä, Suoniemi toteaa.

Omanlaisensa veljeskunta

Istuessani mukavan pehmeällä sohvalla alkaa vahvistua mielikuva porukasta, jota yhdistää sama harrastus. Se voisi olla golf, kansalaisopiston jumppa tai koirat. Nyt yhdistävä tekijä on kaksipyöräiset.

– Kyllähän tämä sellainen kaverikerho on, myöntää Suoniemi.

– Maantiellä on mukava liikkua porukalla ja käydä erilaisissa harrastetapahtumissa sekä vierailla muissa kerhoissa. Kun kerhon jäsenistöstä jokaisella on jokin erityisosaamisen ala, niin silloin saa apua myös niin sanotusti siviilissäkin.

Ja kun kyse on kaveriporukasta, niin siinä on silloin mukana vain kaveruksia. Jos mielii mukaan vaikkapa Jinx Crow MC Uudenkaupungin jäseneksi, niin voiko kerhon ovesta vain lampsia sisälle ja ilmoittaa tulevansa mukaan?

Suoniemen kasvoilla käy virne.

– Lähtökohta on tietysti se, että omistaa amerikkalaispyörän. Ja kyllä kaveria on jo jonkun jäsenen pitänyt suositella mukaan otettavaksi, hän sanoo.

Uudenkaupungin kerhon presidentti Kimmo Lahtonen puuttuu keskusteluun:

– Jos nämä kaksi ensimmäistä kriteeriä täyttyy, niin sen jälkeen käymme porukalla keskustelun kaverista ja jos olemme yhtä mieltä asiasta, niin hänestä tulee ensin niin sanottu Hangaround-jäsen ja myöhemmin Prospect-jäsen. Tällä noin vuoden koeajalla varmistamme sen, että kaveri sopii hengeltään ja asenteeltaan porukkaan, Lahtonen kertoo.

Niin, kun yhdessä tehdään reissuja pitkin Pohjoismaita ja Eurooppaa, ei matka maistu mukavalta, jos porukassa on palapeliin sopimaton palanen. Tämä on tosiasia myös muissa harrasteryhmissä. Moottoripyöräkerhoissa se on oivallettu.

Rainer Tähtinen