Tiedätkö, miten Laitilan Kirkkokoski, Impunkirkko ja Pahojärvenkirkko ovat saaneet nimensä? – Luento paikannimien taustoista Laitilassa 18.10.

254

LAITILA. Nimistöntutkija Johanna Halonen luennoi ensi torstaina 18. lokakuuta klo 18 Varppen koululla (Urheilutie 11, Laitila) paikannimien taustoista.

Johanna Halonen on tutkinut muun muassa varhaiskeskiaikaisten piispojen sekä 1270-luvulla perustetun Turun hiippakunnan tuomiokapitulin pappien palkkatiloja paikannimistön avulla. 1200- luvun kirkolliseen järjestäytymiseen ja Turun hiippakunnan organisoimiseen liittyviä ns. kansleripiispoja olivat Bero, Ragvaldus ja Catillus, joiden nimien heijastumia on muun muassa laitilalaisten talojen nimissä. 

Yksittäisiin piispoihin ja kaniikkeihin viittaavien paikannimien yhteydessä on runsaasti muuta kirkkoon viittaavaa nimistöä kuten Kirkko-, Risti-, Kappeli-, Alttari-, Pappi- ja Piispa/Pispa-nimiä sekä raamatullisia paikannimiä (Laitilassa mm. Kaanaanmaa). Näistä Kirkko-nimet esiintyvät usein siirtolohkareiden, kivikasojen ja luolien nimissä. Monet niistä ovat muodoltaan jylhiä, kirkkomaisia. Sen lisäksi ne ovat usein toimineet varhaisten kirkollisten palkkatilojen rajapyykkeinä.

Laitilan Kirkko-nimet kuvastavat hyvin yleisempää linjaa: Laitilassa on muun muassa Kirkkokoski, Kirkkovuori, Kirkkolinna, Kirkkovuorenpalo, Pahojärvenkirkko eli Härjänkorvenkirkko sekä Impunkirkko.

Tilaisuuden järjestää Vakka-Suomen kansalaisopisto.