Kuntapäättäjän kulma: Syysterveiset pyhärantalaisille

415

KOLUMNI. Olemme edenneet lokakuulle, ja vuosi on tuossa tuokiossa jo lähes loppuun vietetty. Kuntapuolella olemme edelleen odottavalla kannalla, että tulevatko maakuntavaalit ja minkälaisia ovat ehkä tulevan soten tuomat haasteet. Olemme jo edellisellä valtuustokaudella vastailleet niin moniin sotea koskeviin kyselyihin, että odotamme vielä, miten sote tulee toteutumaan, vai toteutuuko se ollenkaan.

Tämä on suuri muutos meille kaikille ja edelleenkään emme tiedä, miten meidän palvelut tulevat muuttumaan ja emme ole saaneet minkäänlaista tietoa, miten osaisimme varautua tulevaan.

Kunnanjohtajamme Harri Hiitiö aloitti myös syyskuun puolessa välissä työt kunnassamme. Olen erittäin tyytyväinen ollut alkuun. Pidämme jo ensimmäisen iltakoulun valtuustolle ajankohtaisista asioista ja säännölliset tapaamiset alkavat tässä kuussa myös puheenjohtajistojen kanssa. Toivottavasti saamme tästä luotua hyvää yhteistyötä kaikkien kanssa.

Saimme juuri viime valtuuston kokouksessa käyttöömme toteutuman 1–8/18 ajalta taloudestamme ja hyvältä vielä ainakin näytti. Lisäksi olemme hieman paremmassa toteutumassa, mitä talousarvio näyttää. Toivottavasti tämä suunta jatkuu ja saamme taas ensi vuonna hyväksyä ylijäämäisen tilinpäätöksen. Koskaan emme voi aivan olla varmoja tuloksesta, mutta tarkan taloudenhallinnan kanssa olemme pystyneet pitämään kiinni talousarvion luvuista.

Kuivan kesän jälkeen olemme siirtyneet syksyyn ja saaneet jo jonkin verran sateita. Pohjavedet ovat edelleen todella matalalla, joten toivottavasti saamme vielä sateita lisää ennen talven tuloa. Maatalous kohtasi täällä katovuoden ja omalta kohdalta voi sanoa, että satoa viljoista tuli noin 50 % normaaliin vuoteen verrattuna. Vaikka viljan tuottajahinnat ovat olleet nousussa, niin sadon vähäisyyden takia on tappiota tulossa viljelijöille. Toivottavasti tilat selviävät tästä vuodesta ja viljelijät sekä heidän perheensä eivät menettäisi tilojaan ja siinä ohessa myös kotejaan.

Vietimme viime viikonloppuna poikkeuksellisen lämpimän viikonvaihteen ja toivottavasti kaikki pystyivät nauttimaan täällä etelässäkin olevasta kauniista ruskasta. Saatiin ladata akkuja ja valmistua taas tuleviin työviikkoihin. Kuntapuolella on seuraavaksi edessä vuoden 2019 talousarvion laatiminen. Siihen liittyvät päätökset on vielä loppuvuoden aikana tehtävä.

Toivotan kaikille hyvää syksyn jatkoa ja pian saapuvan joulun odotusta.

Mervi Puonti

Pyhärannan kunnanvaltuuston puheenjohtaja