Lasten kulttuurikuukausi starttaa taas Uudessakaupungissa

118
Lasten marraskuussa on luvassa monenlaista kulttuuriohjelmaa.

Lasten marraskuussa on tarjolla paljon maksutonta ohjelmaa kaikenikäisille lapsille. Ohjelmassa on huomioitu niin vauvat kuin teinitkin. Ulkopaikkakuntalaisetkin ovat tervetulleita.

UUSIKAUPUNKI. Uudessakaupungissa on marraskuussa lapsille ja lapsiperheille tarjolla monenlaista vapaa-ajan puuhaa. Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut sekä kolmas sektori järjestävät koko kuukauden ajan lapsiperheille suunnattuja tapahtumia.

Lasten kuu -kulttuurikuukauden viettäminen on Uudessakaupungissa jo perinne. Viime vuoden lopulla virkaansa valittu kulttuurikoordinaattori Petri Hatakka koostaa viran puolesta ohjelmaa ensimmäistä kertaa.

– Kiitettävästi on ohjelmaa. On mukava huomata, miten kulttuurikuukauteen panostetaan täällä. Ilman vapaaehtoisia ja järjestöjä ei saataisi koostettua tällaista määrää tapahtumia, sanoo Hatakka.

Tapahtumia järjestävät kaupungin kirjaston, uimahallin ja nuoriso- sekä kulttuuritoimen lisäksi ainakin MLL ja Liikunta ja hyvinvointi oy Elleni. Lisäksi Kuvalassa esitetään lasten elokuvia koko kuukauden ajan.

Useimmat tapahtumat ovat maksuttomia, mutta konsertteihin on pääsymaksu ja uimahallissa peritään uintimaksu.

– Pyritään siihen, että mahdollisimman moni tapahtuma olisi maksuton. Järjestämme myös koululaisille ilmaisia juttuja, ja huomioidaan myös Pyhäranta, Lokalahti ja Kalanti, lupaa Hatakka.

Satutunteja, konsertteja ja teatteria

Lasten kuun ohjelmassa on huomioitu kaikenikäiset lapset vauvasta teini-ikäiseen.

– Tämä on oikeastaan siitä kiva, että ohjelmaa on laidasta laitaan, puntaroi Petri Hatakka.

Kirjastossa järjestetään satutunteja, uimahallissa lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa ja nuokkareilla avoimet ovet sekä bingoiltoja.

Marraskuussa on useita lastenkonsertteja, kuten esimerkiksi Vakka-Suomen musiikkiopiston lapsikuorojen lastenmusiikin Juhlatuuli-konsertti 12.11. sekä Alussa oli laulu –konsertti 13. ja 14.11.

18.11. järjestetään Satu Sopasen ja Tuttiorkesterin 30-vuotisjuhlakonsertti. VPK:n puhallinorkesterin ja nuorisopuhallinyhtye One ja One Puhallinpentujen Viihdeilta-konsertti on vuorossa 22.11. sekä Ellenissä järjestettävä Musapiknik-lastenkonsertti 24.11.

Teatterikulttuuria annostellaan nukketeatterin muodossa; Piironginlaatikko tuo Uudenkaupungin teatterin pienelle näyttömölle iki-ihanaan Pikku Prinssi -teokseen pohjautuvan nukketeatteriesityksen. Naurutakuuta lupaa Taikuri Alfrendo ”ei-kielellisellä taikaesityksellään”.

Kulttuurin pariin hoitopäivän aikana

Monet tapahtumista järjestetään päivällä, ja monet varhaiskasvatuksen sekä koulujen lapset pääsevät tapahtumiin kaupungin järjestämillä kyydeillä hoito- tai koulupäivän aikana.

Perheitä toivotaan kuitenkin paikalle myös – ja ulkopaikkakuntalaisetkin ovat tervetulleita.

Esimerkiksi MLL järjestää askarteluillan ja koko perheen liikuntatapahtuman, joihin työikäiset vanhemmatkin pääsevät lasten kanssa yhdessä. Myös Hehku-karnevaali, jossa on torin läheisyydessä luvassa muun muassa nukketeatteria, poniajelua sekä kansantanssi-workshop, ajoittuu ilta-aikaan.

Marraskuun lopulla suunnataan ajatukset jo jouluun, ja tällöin Lasten kuun ohjelmassa on Lasten omat pikkujoulut ja Uudenkaupungin Joulunavaus lapsia huomioivine ohjelmanumeroineen.

Kulttuurikuukauden ohjelma löytyy kokonaisuudessaan Uudenkaupungin nettisivuilta.

Suvi Valtanen