Anestesiassa hengitys saattaa lemmikilläkin lamaantua

Ventilaattorilla tasainen hapensaanti

131
Operaatio käynnissä. Eläinlääkäri Sanna Hakala (vas.) operoi potilasta ja hoitaja Leena Liukkonen valvoo potilaan elintoimintoja näyttöjen äärellä.

Anestesia, eli kotoisammin nukuttaminen, pitää sisällään aina riskin. Niin ihmisillä kuin lemmikkieläimillä. Ajan saatossa ventilaattoreita, hengityskoneita on tullut myös eläinlääkäriasemille. Yksi sellainen löytyy nyt myös Kalannista.

 LEMMIKKIELÄIMET. Koiran tai kissan kastraatio esimerkiksi vaativat anestesian, kuin myös monet muut lemmikkeihin kohdistuvat leikkaukset.

– Meillä on pari kuukautta ollut käytössä muiden leikkauksen aikana käytettävien kojeiden lisäksi myös ventilaattori, jonka avulla pidetään huoli lemmikin tasaisesta hapensaannista, kertoo eläinlääkäri Sanna Hakala Eläinlääkäriasema Evidensiasta.

– Laitteen salat ja käytön talossamme osaa hoitajamme Leena Liukkonen. Hän on myös paikalla kirurgisissa toimissa.

Kaiken kaikkiaan Kalannissa lemmikkieläinleikkauksia on noin neljä viikossa. Välillä päivittäin.

– Nukutusaineet saattavat lamata hengityksen ja anestesiassa muutenkin hengitys on heikompaa. Aiemmin hoitaja on auttanut käsin painelemalla, mutta nyt hänen kätensä ovat vapaat, kun riittää, että seuraa laitteen toimivuuden, Evidenciasta kerrotaan.

Leikkaussalissa pöydällä operoitavana olevan lemmikin elintoimintoja seurataan kuin yliopistollisessa keskussairaalassa. Seurannan alla on pulssi, verenpaine, lämpötila ja hengityksen hiilidioksidi sydänkäyrä eli EKG.

– Lisäksi pulssioksimetrillä seuraamme myös punasolujen hapen määrää, eli happpisaturaatiota päättää Hakala listauksen.

– Ventilaattorin myötä leikkauksessa hoitajana toimiva pystyy keskittymään näiden kaikkien arvojen seurantaan ja eläinlääkäri sitten itse operaatioon, hän kertoo.

Vaikka hengityskone on tuonut helpotusta leikkaussalin toimintoihin, niin ihan kaikille lemmikeille sitä ei voi käyttää. Eläimen koko ratkaisee sen, voiko ventilaattoria käyttää.

– Lemmikki pitää pystyä intuboimaan, eli tähystimen avulla työnnetään intubaatioputki äänihuulien välistä henkitorveen, ja sen tarkoituksena on pitää ylähengitystiet avoimena, Hakala selittää.

Ihan undulaatille ventilaattoria on siis turha haaveilla, mutta yleisimmille asiakkaille kuten koirille ja kissoille ventilaattori käy.

Eläinlääkäriasema Evidensia on toiminut Kalannissa seitsemän vuotta. Ensin Univetin nimellä ja viimeiset neljä vuotta Evidensiana.

– Viime syksynä tehtiin ketjussa järjestelyjä hallinnossa ja eläinlääkäriasemat muutettiin eläinlääkärivetoisiksi, eli päätämme täällä paikallisesti toimintatavoistamme, sanoo Haka, joka on eläinlääkärin ammattinsa lisäksi eläinlääkäriaseman johtaja.

Rainer Tähtinen