Augusta Olssonin valokuvia esillä Pyhärannan kirjastossa

234
Neljä naista istumassa hevosvaunuissa valokuvaaja Augusta Olssonin ateljeen edustalla silloisella Itäkadulla (nykyinen Vakka-Suomenkatu). Kuvaaja Augusta Olsson. Lähde: Ugin museon valokuvakokoelma, Augusta Olssonin negatiivit.

Marraskuussa Pyhärannan kirjastossa on esillä näyttely Augusta Olsson – uusikaupunkilaisten valokuvaaja. Näyttelyn on koonnut Uudenkaupungin museojohtaja Mari Jalava. Näyttely on osa Vakka-Suomen kulttuuriyhteistyötä.

KUVATAIDE. Augusta Olsson perusti Uudenkaupungin ensimmäisen valokuvaamon vuonna 1898 vanhempiensa kauppapuutarhan yhteyteen ollessaan vasta 20-vuotias. Oppia hän oli ensin saanut muun muassa Turusta. Saman vuoden syksyllä hän jo kuitenkin sulki valokuvaamonsa ja matkusti Tukholmaan opiskelemaan. Sieltä vuoden kuluttua palattuaan Olsson avasi valokuvaamonsa uudestaan ja seuraavan puolen vuosisadan aikana hän kuvasi ahkerasti uusikaupunkilaisia ja kaupungin elämänmenoa. Joukossa on kuvia myös sisällissodan ajalta.

Uudenkaupungin museon kokoelmissa on tuhansittain Olssonin lasinegatiiveja ja kymmeniä tuhansia valokuvia. Niillä on suuri merkitys Uudenkaupungin historian visualisoinnissa.

Naimisiin Augusta Olsson meni vasta 37-vuotiaana. Puoliso, kelloseppä Erik Andersson, kuoli yllättäen kaksi vuotta myöhemmin. Samoihin aikoihin menehtyi Augustan sisko, jonka 12-vuotiaan tyttären tämä otti huomaansa. Augusta kuoli 76-vuotiaana, vuonna 1954.

Augustan salaisuus paljastui vasta vuonna 2012

Augusta Olssonin elämä herätti laajempaa kiinnostusta, kun Kotiliesi-lehti julkaisi vuonna 2017 artikkelin, jossa kerrottiin valokuvaajaan liittyvän salaisuuden paljastumisesta. Vuonna 2012 Uudenkaupungin museoon tuli puhelu Ruotsista, jossa paljastui että Augustalla oli ollut Erik-niminen poika. Tämän jälkeläiset olivat sukututkimusta tehdessään löytäneet internetistä tiedon, että Augustan ottamia kuvia on museon kokoelmissa. Selvisi, että Augusta olikin 1898 matkustanut Tukholmaan synnyttääkseen salaa lapsen. Avioton lapsi olisi voinut pilata hänen omansa ja perheen maineen. Erik-poika jäi kasvattiäidin huomaan. Augusta lähetti pojalle vuosien ajan Ruotsiin kirjeitä. Äiti ja poika ehtivät tavata ilmeisesti vain kerran muutamia vuosia ennen Augustan kuolemaa.

Näyttely Augusta Olsson – uusikaupunkilaisten valokuvaaja on nähtävillä Pyhärannan kirjastossa marraskuun ajan. Näyttelyn kuvissa ovat esillä erityisesti ihmiset: lapset, hääparit, ammattilaiset, mutta kuvia on myös Augustasta itsestään.

Augusta Olssonin omakuva. Lähde: Ugin museon valokuvakokoelma, Augusta Olssonin negatiivit.

Kai Saarto