Kiertoliikettä-näyttely avattiin eilen Crusellissa

183
Minna Rajalan maalaus Tähdet. Kiertoliikettä-näyttely on nähtävillä 14.11.–12.12. Kulttuurikeskus Crusellissa.

UUSIKAUPUNKI. Tiistaina 13. marraskuuta Uudenkaupungin kulttuurikeskus Crusellissa avattu Kiertoliikettä on 47-vuotiaan kuvataideyhdistyksen ensimmäinen näyttely Uudessakaupungissa. Lapuan taiteilijaseuran 33:sta jäsenestä noin kolmannes asuu tai työskentelee Lapualla. Ryhmänäyttelyyn osallistuu kahdeksan ammatti- tai harrastajataiteilijaa. Kuraattorina toimii taidehistorioitsija Heta Kaisto, joka on tutustunut lapualaisiin taiteilijoihin työskennellessään intendenttinä Lapuan museoissa.

Näyttely punoutuu ajan eri ulottuvuuksien ympärille, joita taiteilijat lähestyvät monin tavoin.

Rauno Lepistö on kuvannut jo pitkään taiteessaan elinympäristönsä muuttumista, muun muassa ränsistyviä rakennuksia ja niiden purkutyömaita. Näyttelyn hiili- ja lyijykynäpiirrokset kertovat hänen äitinsä kotikylän tarinaa. Suurikokoinen piirros Aavehäät tuo vuosikymmeniä sitten sammuneen lapualaiskylän raunioihin hänen vanhempiensa hääväen. Muotoilija, tekstiilitaiteilija Henna Mantereen pukutaidekokoelma Jälleenrakennus on vertauskuva elämälle, niille tilanteille, joissa raunioiksi murentuneista rakenteista on aloitettava uudestaan.

Hanna Peltotuvan akryylimaalausten ihmiset ovat eri elämänvaiheissa ja arjessaan; Keskellä elämää pohtii läsnä- ja poissaolon kokemuksia median hallitsemassa ajassamme. Sirpa Ulvilan abstraktit maalaukset Elämänlankoja ja Unikuvia tulkitsevat nekin ajan kokemista. Teija Takalan lasimaalaukset kuvaavat elämän vahvoja tuntemuksia, Kaisu Sadlerin pronssireliefeistä katsoja voi löytää tarinoita. Vahva liike on läsnä molempien teoksissa. Eija Kempuksen ja Minna Rajalan voimakassävyisissä maalauksissa on läsnä luonto. Kempuksen Ison äärellä vie mikrokosmokseen, Rajala avaa näkymiä maailmankaikkeuteen. Näyttelyn julisteessa on Rajalan maalaus Tähdet, jossa yhdistyvät luonto ja mystinen henkisyys, näyttelyn keskeiset tunnelmat.

Lapuan taiteilijaseura on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Kulttuurikeskus Crusellin kanssa ja saanut tuotantotukea Lapuan kaupungilta.