Nuoret mukaan päättämään kotiseutunsa kehittämisestä

207
Leader Ravakka, Rieska-Leader sekä Keskipiste-Leader tapasivat hankekumppaninsa Skotlannissa syyskuussa. Mukana oli eri-ikäisiä nuoria jokaisen Leader-ryhmän alueelta. Kuva: Henna Liimatainen.

Mynämäen, Vehmaan, Uudenkaupungin, Laitilan, Pyhärannan, Rauman ja Eurajoen alueella toimiva Leader Ravakka on perustamassa alueensa nuorista koostuvaa nuorisotyöryhmää. Alkuvuodesta 2019 toimintansa aloittavaan ryhmään etsitään nyt kahta nuorta jokaisesta kunnasta.

NUORET. Vakka-Suomeen ollaan perustamassa työryhmää, joka päättäisi tulevaisuudessa esimerkiksi Nuoriso-Leader-tuen myöntämisestä ja edistäisi nuorten asiaa paikallisesti.

–  Olemme jo pitkään pohtineet, miten nuoria saataisiin mukaan päätöksentekoon. Nuoret ovat tulevaisuus, mutta monet muuttavat pois, koska kotiseudulla ei ole riittävästi mahdollisuuksia. Nuorten on itse saatava vaikuttaa, me emme voi tietää, mitä kaivataan, sanoo Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio.

Koska nuoret ovat tärkeä painopiste Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakan toiminnassa, on myös nuoriin kohdistuvia hankkeita pyritty rahoittamaan mahdollisimman monipuolisesti.

– Harvemmin kuitenkaan nuoret itse ovat hakemassa tai toteuttamassa hanketta. Haluamme perustaa nuorista koostuvan työryhmän, joka tulevaisuudessa päättää Nuoriso-Leaderin kautta myönnettävistä tuista, hän jatkaa.

Nuoriso-Leader-tuki on tarkoitettu nuorten omille pienille ideoille, joista hyötyy isompi joukko. Tuen tavoitteena on helpottaa nuorten kehittämisideoiden toteutumista. Myönnettävä tuki on 100–1000 euroa per projekti. Nuoriso-Leader tukea on myönnetty Ravakassa nyt 2,5 vuotta. Hakemuksia on tullut yhteensä noin parikymmentä. Toive on, että nuorisotyöryhmän perustamisen myötä myös tieto Nuoriso-Leaderistä tavoittaa nuoret paremmin.

Nyt on aika hakea mukaan!

Nuorisotyöryhmä aloittaa toimintansa alkuvuodesta 2019. Tavoitteena on, että joka kunnasta saataisiin mukaan kaksi 13–29-vuotiasta nuorta. Kiinnostuneiden kannattaa jo nyt olla yhteydessä Ravakkaan.

– Toivomme, että mukaan lähtevät rohkeasti yläkoulu- ja lukioikäiset, välivuottaan viettävät ja muut kotiseudustaan kiinnostuneet nuoret, Kallio sanoo.

Ukilaiset nuoret mukana kansainvälisessä työssä

Nuorisotyöryhmämalli on peräisin Pohjois-Pohjanmaalta, jossa Rieska-Leader ja Keskipiste-Leader ovat ottaneet nuoret mukaan päätöksentekoon. Parhaillaan Rieska, Keskipiste ja Ravakka kehittävät osallistamismenetelmiä yhteistyössä skotlantilaisten kumppanien kanssa Youth Board in Leader -hankkeella.

Skotlantilaisten yhteistyökumppanien aloitteesta suomalaiset nuoret saivat mahdollisuuden osallistua myös manifestin kirjoittamiseen. Cairngormsin kansallispuistossa Aviemoressa järjestetyssä EUROPARC 2018 -konferenssissa julkaistu EUROPARC Youth Manifesto oli eurooppalaisten nuorten yhteistyönä laatima kannanotto maaseudun ja luonnonsuojelualueiden elinehtojen parantamiseksi. Manifestin kirjoittamiseen osallistui yli 40 nuorta eri puolilta Eurooppaa, joista yhteensä 16 nuorta oli suomalaisia.

Leader Ravakan alueelta Skotlannissa mukana manifestia laatimassa olivat uusikaupunkilaiset Ellen Kuusio, 16, ja Iiris Soininen, 15.

– Manifestin pääteemoja ovat nuorten vaikutusvallan lisääminen, asuminen, työnteko ja oppiminen. Kanta oli, että pitäisi taata mahdollisuus näihin ekologisesti kestävällä tavalla, Soininen kertoo.

Kuusio kokee, että Vakka-Suomessa erityisesti oppiminen olisi tärkeä teema.

– Nuorten pitäisi saada maaseudullakin tehdä työtä ja kouluttautua siihen niin, ettei tarvitsisi muuttaa pois.

Kuusio ja Soininen kertovat käyneensä muiden maiden nuorten kanssa mielenkiintoisia keskusteluja. Yhteinen toive oli, että nuoria kuunneltaisiin enemmän.