Vessapassi-tarra rantautuu Vakka-Suomeen

Ilouutinen välitöntä vessaanpääsyä tarvitseville

478
Meillä käy Vessapassi. Uudenkaupungin Kesport-urheiluliikkeen yrittäjä Rami Hyytiä esittelee Vessapassi-tarraa.

Vakka-Suomalaisten yritysten oviin on viime aikoina ilmestynyt tarroja, joissa kerrotaan Vessapassin oikeuttavan asiointiin yrityksen vessassa. Näin muun muassa välitöntä vessantarvetta kokevat, esimerkiksi kroonisia suolistosairauksia sairastavat pääsevät vessaan pelkästään omaa vessapassiaan vilauttamalla. Vaikka jonon ohi.

UUSIKAUPUNKI. Menneen kesän aikana valtakunnallisen suolistosairauksia sairastavien tuki- ja edunvalvontajärjestö yhdessä neljän muun valtakunnallisen yhdistyksen kanssa järjesti #tarroitakesälomasi -kampanjan, jonka tarkoituksena oli tarroittaa maan yritykset.

Uusikaupunkilaisyrittäjä Outi Nurmi, tarttui tuumasta toimeen lukiessaan aiheesta Facebookin keskustelupalstalla ja tilasi muutamia kymmeniä tarroja jakaakseen niitä uusikaupunkilaisille palveluyrittäjille.

– Tarroja saavat kauttani kaikki halukkaat yrittäjät, kertoo Nurmi, joka valittiin reilu viikko sitten Uudenkaupungin Hehkuvimmaksi persoonaksikin yleisöäänestyksen perusteella Hehku-karvevaaleissa.

Yksi ensimmäisistä Vessapassin käyttöönottajista Uudessakaupungissa on Kesport-kauppias Rami Hyytiä.

– Vessapassi-idea on hyvä, vaikka esimerkiksi meillä on päässyt vessaan tarpeen vaatiessa aiemminkin esimerkiksi lapsiperheiden pienet lapset. Nyt Vessapassin haltijalle riittää pelkästään passin vilauttaminen, eikä tarvitse selitellä sen enempää, Hyytiä toteaa.

– Valitettavasti kuitenkaan pyörätuolilla liikkuville tätä mahdollisuutta emme voi antaa, sillä yrityksen vessaan kulku ei ole esteetön.

Vessapassi on jäsenetu

Vessapassin tarkoituksena on helpottaa suolistosairauksien, endometrioosin, suolistosyöpää, neurosairauksia, eturauhassyöpää, gynekologisia syöpiä, rakkosyöpää ja neuroendokriinisiä kasvaimia sairastavien mahdollisuutta päästä välittömästi lähimpään vessaan. Sairauksien oireisiin kuuluu suoliston toiminnallinen häiriö, joka pakottaa sairastuneet jopa kymmeniin WC-käynteihin vuorokaudessa. He ovat pakotettuja pysyttelemään WC:n läheisyydessä.

Vessapassilaisen voi päästää esimerkiksi inva-WC:hen, henkilökunnan WC:hen tai maksulliseen WC:hen, johon Vessapassin haltijan tulisi päästä ilmaiseksi. Tavoitteena on näin laajentaa sairastavien elinpiiriä ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Vessapassi-tarra voi toimia myös viestinä muille vessankäyttäjille siitä, että korttia näyttävällä henkilöllä on nopeaa WC:hen pääsyä edellyttävä sairaus. Kyseessä ei kuitenkaan ole tarttuva sairaus.

Vessapassin haltija kuuluu johonkin kampanjassa mukana olevaan yhdistykseen tai järjestöön. Passi on jäsenetuna suolistosairauksia sairastavien tuki- ja edunvalvontajärjestö Crohn ja Colitis ry:ssä, Suomen suolistosyöpäyhdistys ry Coloresissa, Endrometrioosiyhdistyksessä, Neuroliitossa sekä Syöpäjärjestöillä.

Rainer Tähtinen