Menneisyys syttyi väreihin Uudenkaupungin kalenterissa

Markus Kotiranta ja Miia Manninen sen tekivät

884
Miia Manninen ja Markus Kotiranta ovat tekijät uuden Uusikaupunki-kalenterin takana.

Uudenkaupungin museo on julkaissut joulumyyntiin seinäkalenterin, joka tuo tämän päivän ihmisille kuukausittain eteen palan kaupungin värikästä historiaa. Värit siis olivat olemassa ennen kuusikymmentälukua. Kalenterin teknisestä toteutuksesta ja ulkoasusta on vastannut Miia Manninen ja museonjohtaja Mari Jalavan valitsemat kuvat on loihtinut väreihin taiteilija Markus Kotiranta.

UUSIKAUPUNKI. Nykytekniikan ja taiteilijan osaavan silmän avulla on tuotettu kaksitoista, alun perin mustavalkoista vanhaa valokuvaa värikuviksi, jotka koristavat Uudenkaupungin museon julkaisemaa vuoden 2019 seinäkalenteria. Sopivasti joulumarkkinoille valmistunutta kalenteria on painettu 500 kappaletta, joten ihan jokaiseen kotiin ei niitä taida riittää.

– Kalenterissa on ajatuksena se, että jokaisen kuukauden kuvan voi leikata talteen ja vaikka kehystää seinälle, kertoo Miia Manninen.

– Kalenterisivun taustalla on sitten painettuna alkuperäinen mustavalkoinen kuva.

Mustavalkoisesta värilliseksi. Kalenterin väritetyt kuvat ovat vaikuttavia.

Vanhin valokuva kalenterissa on 1880-luvulta. Kuvien värittäminen oli aikaa vievä prosessi ja esimerkiksi talojen värien osalta jouduttiin tekemään jonkin verran salapoliisityötä.

– Aivan viime metreillä selvisi esimerkiksi yhden talon värin olleenkin aivan toinen, kuin mitä olin kuvaan laittanut, kertoo puolestaan Markus Kotiranta.

– Talon nykyinen omistaja oli löytänyt laudanpätkän, jossa oli talon alkuperäinen väri. Nyt talon väri täsmää historiaan.

Kotiranta käytti kuvien värittämiseen kolmesta kahdeksaan tuntia kuvaa kohden käyttäen työssä myös taiteilijan vapauksia, kun ihan kaikkien talojen tai ihmisten vaatetusten värejä ei ollut tiedossa.

Uudenkaupungin museon julkaisema seinäkalenteri vuodelle 2019.

Kalentereita on myynnissä museon omassa puodissa, Kirja-Vakassa, Passarissa, U:gin teatterissa sekä U:gin yrittäjien joulupuodissa Alisellakadulla.

Kartsalla oli menestys ja se jatkuu

Museon ehkä yksi kaikkien aikojen vetonaula Kartsalla-näyttely, joka esittelee nuorison vapaa-ajanviettoa eri vuosikymmenillä Uudessakaupungissa, on esillä poikkeuksellisesti vielä joulunäyttelynkin ajan.

– Wahlbergin talossa on silti edelleen perinteinen joulunäyttely, sillä joka vuosi näyttelyn avajaispäivänä on käynyt noin viisisataa vierasta aloittamassa joulunajan, kertoo museonjohtaja Mari Jalava.

– Museotalon joulunäyttelyssä selviää asioita niin joulukorttien, -herkkujen kuin joulupukinkin historiasta. Ennen kaikkea joulunajan museokäynti antaa tunnelmallisen joulufiiliksen kaiken kiireen ja kaupallisuuden keskelle, hän muistuttaa.

Museo on tänäkin vuonna huomioinut myös lapsivieraat ja heille on luvassa muun muassa lippujahti, tontun tietoiskuja ja lapset pääsevät myös väritystehtävien pariuin.

Wahlbergin talon joulu avautuu yleisölle ensi sunnuntaina 25.11. klo 12-16, jolloin museoon on vapaa pääsy. Ensi viikosta alkaen joulunäyttely on avoinna tiistaista lauantaihin klo 12-15 aina 5.1.2019 saakka /suljettu 6.12., 25.-26.12. ja 1.1.).

Rainer Tähtinen