Sanni Kallosen huovutustyöt ihastuttavat

Julkkikset valtasivat Uudenkaupungin kaupunginkirjaston

536
Loppuunhiottuja yksityiskohtia. Uma Thurmanin roolihahmon, Mia Wallacen, tupakasta nousee savukiehkura. Ja elokuvahan oli Pulp Fiction.

Uudenkaupungin kaupunginkirjastossa on esillä joulukuun 21 päivään asti uusikaupunkilaisen, valtakunnallistakin näkyvyyttä saaneen Sanni Kallosen huovutustöitä. Kyseessä ei ole perinteisiä kuusenkoristeita tai muita koriste-esineitä, vaan joukossa on yli kaksikymmentä julkisuuden henkilöäkin.

KULTTUURI. Kun katselee vitriineihin aseteltuja hahmoja, ei voi kuin ihmetellä yhdennäköisyyttä, jonka Sanni Kallonen on saanut luotua huovutustöihinsä. Michael Monroen, Terminatorin, Antti Tuiskun ja Uma Thurmanin tunnistamiseen ei opaskirjaa tarvita. Presidenttimmekin näyttää juuri siltä –kuka hän on– Sauli Niinistöltä.

– Ensimmäinen huovuttamani julkkis on Freddie Mercury ja siitä se sitten lähti, kesällä 2017, kertoo Kallonen.

Hänen ensimmäinen ajatus oli tehdä Queen-yhtyeen keulahahmosta näköishahmo fimomassasta, mutta päätyikin villaan. Kesäinen Queenin kuunteleminen toimi innoittajana.

– Olen aina pitänyt piirtämisestä, maalaamisesta ja massasta muotoilemisesta. Näiden hahmojen osalla saan toteuttaa monenlaisia tekniikoita huovuttamisen lisäksi.

Pekka Pouta vilahdellut kymppiuutisissa

Kallosen julkkishahmot ovat esikuviensa tapaan olleet myös julkisuudessa viimeisen vuoden aikana. MTV3:n Kymmenen Uutisten loppukevennystä varten toimittaja Mika Tommola vieraili Kallosen kotona ja julkkishuovuttaja olikin tehnyt hänelle oman hahmonsa. Lisäksi Tommola vei Helsinkiin huovutustyön, joka oli meteorologi Pekka Poudan näköinen enemmän kuin Pouta itse.

– Siellä se sitten kuvaruudussa ennusti säätä, Kallonen iloitsee.

Vaikka kotimaiset julkkikset ovat olleet esillä tiedotusvälineissä, niin näyttelyssä silmiin pistää erityisesti kaksi taidokkaasti tehtyä hahmoa. Uma Thurman suoraan Pulp Fictionin Mia Wallacena savuava tupakka kädessään ja Johnny Depp Saksikäsi Edwardina.

Sanni Kallosen henkilökohtainen suosikki on Saksikäsi Edward, joka myös taikoi taideteoksia samannimisessä elokuvassa.

– Saksikäsi Edward on tekemistäni hahmoista ehkä kaikkein rakkain itselleni. Myös hän oli erittäin luova persoona ja muotoili hetkessä muun muassa pensaista kauniita taideteoksia, Kallonen sanoo.

Näköishahmojen huovutuksen kovimmaksi haasteeksi Kallonen kertoo, yllätys, yllätys, juuri kasvonpiirteet. Hän kertookin keräävänsä paljon kasvokuvia kohteesta ennen kuin aloittaa työnsä.

– Ja kun niiden eri kulmasta otettujen kuvien ilmeetkin pitäisi olla samanlaiset, jotta lopputulos kolmiulotteisessa kasvossa olisi paras mahdollinen.

Yleisö saa ehdottaa seuraavaa

Kasvojen valmistumisen jälkeen onkin vuorossa muu keho ja sen jälkeen Kallonen keskittyy hahmon muihin ominaisuuksiin. Michael Monroen kädessä on tottavie lattekuppi. Mies kun on juoman ystävä.

Uudessakaupungissa Kallosen näyttely on tässä laajuudessa ensimmäinen, mutta hahmot ovat olleet esillä muun muassa Turun ja Seinäjoen käsityömessuilla.

– Yllätyin täysin huovutustöideni saamasta suosiosta, Kallonen sanoo ja uskoo jatkavansa julkkisten huovuttamista edelleen, vaikka savitöidenkin tekeminen kiinnostaa luovaa, kokeilevaa taiteilijaa.

Uudenkaupungin kaupunginkirjaston näyttelyn vieraskirjan vieressä on paperi, johon näyttelyyn tutustuneet voivat tehdä omia ehdotuksiaan seuraavasta huovutustyöstä.

Kyllä. Siellä lukee nyt myös Tyra Banks. Ainakin kertaalleen.

Kallosen huovutustöihin voi tutustua myös Facebookissa: Made by SanniK ja Instagramissa: @madebysannik

Rainer Tähtinen