Maneesi valmistui Uuteenkaupunkiin

Kolmikon kahden vuoden ponnistelun tulos

544
Vihdoin aikaa istahtaa. Edes kuvanoton ajaksi. Laura Rinne (vas.), Kimmo Tuominen ja Merja Haikola ovat uuteen maneesiin tyytyväisiä.

Lokalahdentien kupeeseen Uuteenkaupunkiin on noussut punainen maneesirakennus, joka palvelee viereisen Wasaborgin tallin ratsastustunteja sekä kilpailuja ja jopa lasten synttäreitä.

HARRASTUKSET. Lokakuun lopussa avattiin aivan Uudenkaupungin keskustan liepeille Lokalahdentien varteen maneesi Wasaborgin Talli Oy:n rakentamana. Yhtiön takana ovat puolestaan Laura Rinne, Merja Haikola ja Kimmo Tuominen. Lähes kahden vuoden urakan tuloksena syntyi kokonaismitoiltaan 23 metriä leveä ja 66 metriä pitkä maneesirakennus.

– Varsinainen kenttä on hieman pienempi, sillä maneesissa on myös katsomotila, kertoo Laura Rinne. Hän on myös ratsastuksen ohjaaja sekä kymmenen vuotta toimineen Wasaborgin tallin omistaja.

– Perustimme osakeyhtiön yhdessä äitini ja Kimmon kanssa, koska maneesihankkeen eteenpäin vieminen ratsastusseuran nimissä kaatui rahoitukseen.

Kun maneesin rahoitusasiat olivat kunnossa, alkoi rakennuslupa- ja kaavamuutosrumba, joka yllätti kolmikon täysin.

– Salmen kartanon alue on museoviraston suojelema ja maneesin rakennuspaikka vaati puolestaan kaavamuutoksen, sillä se tuli kaavaillun Lorivotien päälle.

Museovirastolta tuli lupa puuverhoillulle, maisemaan sulautuvalle punaiselle rakennukselle ja kaavamuutos tehtiin sekä maa-alasta samalla normaalia pidempi viidenkymmenen vuoden vuokrasopimus kaupungin kanssa.

Jotta paperityöt ja luvanhakuprosessit eivät olisi olleet aivan yksinkertaiset, niin VR:n kanssa käytiin pitkälliset neuvottelut, sillä sen mukaan suunnitteilla ollut maneesirakennus oli suoja-alueella. Liian lähellä rautatietä. Suunniteltua rakennuspaikkaa siirrettiin hieman ja rakennustyöt saattoivat alkaa vuoden byrokratian jälkeen.

– Maneesin rakennuspaikalta kuorittiin ensin neljäkymmentä senttimetriä peltoa pois ja kaikkiaan uutta maa-ainesta kuljetettiin pohjaksi kahden ja puolen metrin kerros. Eli vajaa 3 900 kuutiometriä, laskeskelee Kimmo Tuominen, joka on viimeisen vuoden ajan lähes päivittäin rakentanut maneesia.

– Ja eikös sitten viime talven kovat pakkaset tulleet ja lämmittimiä sai vahtia yötä päivää, Tuominen huokaisee, mutta hymyn saattelemana. Maneesi on nyt valmis.

– Pohjana hevosille on Kankaanpäästä tuotua maneesihiekkaa, joka on hienolaatuista, eli fillerityyppistä, joka ei ole liukasta hevosen kavion alla ja siinä on hyvä pito.

Ratsastuskoulua ja ponisynttäreitä

Vastavalmistunut maneesi tulee pääosin viereisen Wasaborgin tallin ratsastuskoulukäyttöön. Laura Rinne on johtanut tallia viimeiset kymmenen vuotta ja kahdenkymmenenkuuden hevosen talli on tällä hetkellä täynnä.

– Maneesi on ratsastuskoulukäytössä arkipäivisin, mutta mahdollisuuksien mukaan pidämme tunteja myös vaihtelun vuoksi paljon ulkonakin. Siihen meillä on kahdella kentällä hyvät mahdollisuudet ja kolmantena meillä on maastoratakin, Rinne kertoo.

– Lisäksi päiväkodit ja yritykset ovat palvelujemme käyttäjiä. Viikonloppuisin maneesissa on mahdollista järjestää myös vaikkapa ponisynttärit lapselle.

Maneesinkäytön ja sen varaamisen helpottamiseksi Wasaborgin tallin nettisivuilla on varauskalenteri, josta näkee, onko tila käytettävissä.

– Ensi vuonna järjestettäväksemme tulee ainakin neljät 1- ja 2-tason kouluratsastuskilpailut ja neljät esteratsastuskilpailut, joten katetulle ratsastustilalle on käyttöä laajemminkin, iloitsee Rinne.

Rainer Tähtinen