Kirjoittajavieras: Yritykset elinvoiman moottorina

387

KOLUMNI. Meillä Vakka-Suomessa ja laajemmin katsoen koko Lounais-Suomessa on viime aikoina puhuttu vahvasti positiivisesta rakennemuutoksesta. Useiden hiljaisempien vuosien jälkeen onkin ollut ilahduttavaa päästä kertomaan siitä, miten alueella menee hyvin, työttömyys laskee ja väkimäärä kasvaa. Meillä Laitilassa vastikään hyväksytyssä strategiassa yritykset ja yrittäjät ovat nimetty kaupungin kultamuniksi. Tähän on vahvaa näyttöä, sillä tällä hetkellä käynnissä oleva positiivinen pöhinä ponnistaa Laitilassa vahvasti monipuolisesta elinkeinorakenteesta.

Meillä päättäjillä on usein tapana kertoa kunnasta positiivisia tunnuslukuja ja kuvailla miten viisaalla päätöksenteolla niihin on päästy. On kuitenkin hyvä hahmottaa, että näillä viisailla päätöksillä luodaan vasta edellytyksiä elinkeinoelämälle, joka sitten puolestaan tuo paikkakunnalle työtä, hyvinvointia ja myös niitä kovasti kaivattuja uusia veronmaksajia. Siitä voi kuitenkin olla tyytyväinen, että Laitilassa niin kaupunki omassa roolissaan, kuin paikallinen elinkeinoelämä omassaan ovat yhdessä saaneet paikkakunnalle vahvan vireen. Jo useiden vuosien ajan olemme saaneet paistatella yli 100 prosentin työpaikkaomavaraisuudellamme, sekä maakunnan alhaisimpiin lukeutuvalla työttömyysasteella. Tämän kehityskulun on turvannut nimenomaan monipuolinen elinkeinorakenne, joka tukeutuu useaan vahvaan toimijaan.

Kaupunkikonsernimme tytäryhtiöt ovat perinteisesti olleet vahva osa laitilalaista palvelutuotantoa. Syyskuun alusta kaupungin työterveyshuolto siirtyi osaksi Laitilan Terveyskoti Oy:n toimintoja. Tällä muutoksella varmistimme aiemmin kaupungin tuottamien työterveyspalveluiden tarjonnan Laitilassa myös jatkossa entisessä laajuudessaan. Toisaalta muutoksella pystytään myös tukemaan Terveyskodin toimintaedellytyksiä ja mahdollisuuksia laajentua uusille toimialoille. Toisena nostona konserniyhtiöiden vahvasta panoksesta voi nostaa Laitilan Talot, jonka viimeisin vuokratalo otettiin elokuussa käyttöön. Vuokrataloyhtiömme kautta on Laitilaan tuotettu lähivuosien aikana noin 100 uutta vuokra-asuntoa.

Laitilan väliluku on ollut kuluvanakin vuonna vahvassa kasvussa. Haasteena onkin houkutella paikkakunnalle myös kuntakonsernin ulkopuolista vuokra-asuntotuotantoa vastaamaan kasvavan väestömäärän tarpeita. Viimevuosien kovan panostuksen myötä kunnallisessa tuotannossa on edessä pakollinen hengähdystauko. Odotukset vuokra-asuntotuotannon osalta lepäävät tällä hetkellä vahvasti Sirppujoenrannan puukerrostalohankkeessa, joka toteutuessaan toisi niin uusia asuntoja kuin myös maamerkin suomalaisesta puutalorakentamisesta. Omistusasuntojen osalta voi tässäkin asiassa katsoa tyytyväisenä paikallisten yrittäjien aktiivisuutta. Uusia asuntoja on noussut eri puolille kaupunkia ja uusia hankkeita on edelleen lähdössä liikkeelle.

Päättymässä olevan vuoden yhteenvetoa voitaneenkin todeta, että Laitilassa menee edelleen hyvin, annetaan mennä vaan.

 

Pekka Kuusisto
Laitilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.