Kuudes Pyhämaan historiaa käsittelevä kirja ilmestynyt

186
Pirjo-Riitta Eilu (vas.) sekä Päivi Mikola saavat vetää hetken henkeä, kun kuudes Pyhämaan entisajan elämästä kertova kirja on painotuoreena käsissä.

PYHÄMAA. Eipä tainnut Päivi Mikola arvata, mitä seurasi ja mihin loppujen lopuksi ryhtyi, kun Vakka Opiston rehtorin, Tomi Kankaan ehdotuksesta alkoi vetämään Pyhämaassa perinnepiiriä kahdeksantoista vuotta sitten.

Tähän päivään mennessä Pyhämaan perinnepiiriläisten toimesta on ilmestynyt jo kuusi ”Entisajan elämää”-teosta. Ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 2013 ja viimeisin tällä viikolla. Kirja per vuosi siis.

Pyhämaan perinnepiiriläisiä.

– Pyhämaassa on kymmenen kylää ja jokaisessa nyt ilmestyneessä kirjassa on käsitelty yhden kylän historiaa, sanoo Mikola, mutta vakuuttaa kirjoja tehtävään yksi kerrallaan. Seuraava tulee, jos on tullakseen.

Kirjaprojektin muut työmyyrät ovat Pirjo-Riitta Eilu sekä Salme Leino, jonka piirroksiakin kirjoihin on ikuistettu.

Neljä kylää on siis vielä käsittelemättä, joten kolmikolla ja muilla perinnepiiriläisillä riittää vielä puuhaa ainakin neljäksi vuodeksi.

Yksinomaan yhden kylän asioita ei ilmestyneissä kirjoissa käsitellä, vaan jokaisessa kirjassa on Pyhämaan yhden vuoden uutiset1930-luvulta. Viimeisimmässä, Kirkonkylää käsittelevässä kirjassa lukija pääsee siis vuoden 1935 uutisiin koko Pyhämaan alueelta, ei vain kirkonkylästä. Artikkelit ja pienet uutiset kerättiin Uudenkaupungin Sanomien sivuilta.

Lisäksi jokaisessa kirjassa on kyseisen vuoden rippikoulukuvia.

– Voidaan sanoa meidän kuvittaneemme nämä sanomalehden uutiset, sillä olemme pyrkineet saamaan uutiseen liittyvästä asiasta tai henkilöstä kuvan kirjaan, kertoo puolestaan Eilu, joka sanoo kirjaprojektin olevan erinomaista ajanvietettä eläkepäivinä.

Sekä vuosittaiset uutiset että jokaiseen kirjaan sijoitetut muut aiheet Pyhämaan historiaan liittyen tekevätkin kirjasarjasta kokonaisuuden, jossa jokainen itsenäinen kirja täydentää kuvaa Pyhämaan historiasta.

Kaikissa kuudessa kirjassa juuri kuville on annettu ilahduttavan runsaasti tilaa. Uusimmassakin kuvia on peräti 534 kappaletta.

– Kaiken kaikkiaan perinnepiiriläisille on kertynyt noin viidentuhannen pyhämaalaisen valokuvan arkisto, josta ammentaa kuvitusta kirjoihin. Vanhin kuvista on vuodelta 1876.

Tähän mennessä Pyhämaan kylien historiaa on käsitelty kirjojen osajärjestyksessä seuraavasti: Kuivarauma, Edväinen, Pitkäluoto-Ihamo, Kursila, Kukainen ja Kirkonkylä.

Uusimmassa kirjassa Kirkonkylän historian ja vuoden 1935 uutisten lisäksi käsitellään Pyhämaata itsenäisyyden alkuaikoina ja Pyhämaan partiotoimintaa. Lisäksi mukana on kuvia pyhämaalaisista ihan arkiaskareissaan.

– Aktiivinen perinnepiiri sekä iso joukko muita paikallisia ihmisiä on mahdollistanut näinkin ison urakan vuosittaisen toteuttamisen. Jakun meillä on vielä kirjoille sama, hyväksi havaittu taittaja, Katri Niinikangas, niin meillä on olemassa hyvä sapluuna seuraavienkin kirjojen mahdolliseen tekemiseen, Eilu jaMikola toteavat.

– Kirja on saanut paljon kiitosta pehmeäkantisuudestaan. Se on ollut tietoinen valintamme, koska teemme näitä luettavaksi, emmekä pelkästään kirjahyllyn koristeeksi, naiset kertovat.

– Olemme pyrkineet keskittymään sisältöön.

172-sivuista sarjan kuudetta osaa on myynnissä ainakin Alisenkadun Joulupuodissa Uudessakaupungissa, Pyhämaan kyläkaupoissa, Vakka Opiston kahviossa ja Uudenkaupungin matkailutoimistossa. Lisäksi kirjaa ja sarjan edellisiä osia voi kysellä suoraan Päivi Mikolalta.

Rainer Tähtinen