Maastopalot työllistivät pelastuslaitosta viime vuonna

97

UUTISET. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastustehtävien määrä vuonna 2018 oli 9 180, eli noin kuusi prosenttia suurempi kuin vuonna 2017. Ensihoitotehtäviä pelastuslaitos sai hoitaakseen noin 41 500, mikä on noin kolme prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Ensihoitotehtävistä noin 27,5 prosenttia oli kiireellisiä.

Pelastustoiminnassa lämmin ja kuiva kesä aiheuttivat runsaasti maasto- ja metsäpaloja, joihin liittyviä tehtäviä oli noin 130 enemmän kuin vuonna 2017. Myös pinta-alaltaan palot olivat aiempia vuosia suurempia. Suuria yli kolmen hehtaarin paloja syttyi muun muassa Aurassa, Pöytyällä, Halikossa, Suomusjärvellä ja Pyhärannassa. Pyhärannassa paloi noin 40 hehtaaria metsää ja paloa sammutettiin useiden päivien ajan yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.

Vuonna 2018 syttyi metsäpalojen ohella myös muita suuria tulipaloja. Syyskuussa paloi Salossa kynttilätehdas, jonka noin 4500 neliöstä saatiin pelastettua 2500 neliötä. Palo oli yksi suurimpia ja haastavampia aluepelastuslaitoksen aikana olleista paloista.

Vuoden aikana maakunnan tulipaloissa menehtyi kolme henkilöä ja loukkaantui vakavasti neljä henkilöä. Pelastuslaitos suoritti vuoden aikana 76 erillistä palontutkintatehtävää. Palotarkastuksia tehtiin noin 2 900, minkä lisäksi omatoiminen palotarkastus suoritettiin noin 5 100 kohteessa.

Pelastuslaitos kampanjoi vuoden aikana turvallisemman arjen puolesta erilaisissa tapahtumissa, kuten 112-päivässä, Nuku Rauhassa -kokonaisuusturvallisuustapahtumassa, OKRA-maatalousnäyttelyssä sekä Kehittyvä Vanhustyö -tapahtumassa. Turvallisuuskoulutuksia järjestettiin muun muassa peruskoulujen turvallisuusvastaaville, alakoulujen 2. luokkalaisille sekä kotihoidon henkilökunnalle. Tapahtumissa ja koulutuksissa pelastuslaitos tavoitti yhteensä lähes 78 000 henkilöä.

SSV