Uusikaupunki yhden sovelluksen taakse

UkiApp kerää yhteen yrittäjät ja tapahtumat

472
Uudenkaupungin Yrittäjät ry. on tuottanut oman mobiilisovelluksen.

UUSIKAUPUNKI. Uudenkaupungin Yrittäjät ry. on tekemässä uusikaupunkilaisille suunnatun appin, eli puhelimeen asennettavan sovelluksen, jonka avulla löytyvät kaikki paikalliset yritykset. Eikä siinä vielä kaikki, UkiApp-nimisen sovelluksen kehitystyö jatkuu vielä tätäkin pidemmälle. Tarkoitus on saada sinne myös paikalliset tapahtumat, nähtävyydet sekä yritysten tarjoukset. Näin aluksi. Lyhyesti sanottuna kyseessä on siis ”Uusikaupunki puhelimessasi”-sovellus. Kaikki paikallinen yhden puhelimennäpäytyksen takana. Appin iOS-pohjainen versio julkaistaan yleisölle huhtikuussa ja Androidille sovellus on ladattavissa kesällä.

– Ajatus omasta kännykkäsovelluksesta lähti viime kesänä, kun päädyimme pohtimaan, joka olisi uusille asukkaille ja turisteille helppo kanava löytää paikalliset palvelut, kertoo Uudenkaupungin Yrittäjien puheenjohtaja Erkka Jäsperlä, joka on yksi appityöryhmän jäsenistä. Hänen lisäkseen työryhmässä ovat Pekka ja Kirsti Ajanko sekä Juha Männistö Aviste Oy:stä. Appin graafisesta ulkoasusta vastaa uusikaupunkilainen Grafesko Oy.

– Aluksi pohdimme nettiselainpohjaista vaihtoehtoa, mutta varsin pian päädyimme appiin, vaikka se on toteutukseltaan merkittävästi kalliimpi. Käytettävyydeltään se on puolestaan huomattavasti helpompi ja muutenkin enemmän nykypäivää, Jäsperlä sanoo.

Kun ratkaisu sovelluksesta oli tehty, niin alusta asti oli selvää, ettei sovellus jäisi pelkäksi yhteystietorekisteriksi, vaan sen pitää mahdollistaa myös mainostaminen ja jopa nettikauppa.

– Lisäksi Uudenkaupungin tapahtumat olisi tarkoitus saada sinne ja toivommekin yhteistyötä kaupungin kanssa, jotta UkiAppista saataisiin mahdollisimman kattava sovellus niin kaupunkilaisille kuin täällä vieraileville matkailijoillekin.

Jäsperlä heittää ilmoille vaihtoehtoisen ajatuksen Uudenkaupungin vuosittaisen matkailuopas-esitteen osalta:

– Sen voisi hyvin toteuttaa mobiilisovelluksessamme. Syntyisi säästöä painatuskuluissa ja mikä tärkeintä, tämänlainen malli mahdollistaisi tapahtumien lisäämisen pitkin vuotta.

Uudenkaupungin Yrittäjien puheenjohtaja kertoo suunnitelmissa olevan myös paikallisen markkinapaikan, verkkokaupan, kivijalkaliikkeille.

– Olemme jo vähän hahmotelleet, että sen nimi voisi olla Sirppujoki, kun Amazon on jo kuulemma varattu, Jäsperlä nauraa.

– Kyseessä voisi olla sellainen kivijalkakaupan ja nettikaupan yhdistelmä, jossa tuotteita voi silmäillä jo kotisohvalla ja vaikka varatakin. Tuotteet voi sitten noutaa ja maksaa joko suoraan liikkeestä tai jos omat aikataulut ja kaupan aukioloajat eivät natsaa, niin kaupungissa voisi olla tätä toimintaa tukeva noutopistepalvelu, johon yrittäjä voisi viedä sitten tuotteensa, Jäsperlä visioi.

Yrittäjäyhdistykseen liittyville uusille jäsenille Jäsperlä heittää porkkanaksi esimerkiksi mahdollisuuden mainostaa UkiAppissa edullisemmin, mutta hän muistuttaa, että yritysten perusnäkyvyys sovelluksessa on kaikille maksutonta.

– Se palvelee parhaiten sovelluksen käyttäjiä, mitä kattavammin palveluja sen kautta on tarjolla, Jäsperlä toteaa.

Rainer Tähtinen