Rakkaudesta luontoon ja saunaan

Tanja Harilainen havittelee vientiä saunatuoksulle

727
Tanja Harilainen (vas.) yhdessä Kati Vuorennon kanssa promoamassa löylytuoksuja.

UUSIKAUPUNKI. Yrittäjähenkiseksi, saunaa ja luontoa rakastavaksi tunnustautuva uusikaupunkilainen Tanja Harilainen pohti pitkään ideoita, joiden kautta voisi käynnistää yritystoiminnan. Ja kun idea sitten löytyi, se olikin lähempänä kuin hän olisi osannut odottaa.

– Teimme ystävättäreni kanssa lahjoiksi löylytuoksuja kuivatuista koivunlehdistä, jotka pakkasimme kahvisuodatinpusseihin. Nämä DIY-lahjat osoittautuivat suosituiksi ja siitä ajatus lähti, Harilainen kertoo. Ensiaskeleet Nystad Sauna Co:lle oli otettu.

Tällä hetkellä valmistuksessa olevat tuotteet ovat koivu- ja koivu-minttu-löylytuoksut.

– Kesän ja syksyn aikana on tarkoitus lanseerata ehkä parikin uutta tuoksua, hän paljastaa.

Vientiovi raollaan jo

Harilainen kertoo raaka-aineiden olevan täysin kotimaisia ja elintarvikkeiksikin kelpaavia. Eli puhtaita luonnontuotteita.

– Käytämme valmistuksessa kylmäkuivattua lappilaista ja euralaista koivunlehteä.

Saunatuoksupaketissa on kolme noin neljän gramman erää haudutettavia löylytuoksuja.

Näitä koivunlehtiä ei riivitä mistä tahansa, vaan esimerkiksi valtio osoittaa mailtaan paikat, joista koivunlehtiä voi kerätä.

Ja yllätys, yllätys, koivunlehtien keräämiseenkin täytyy suorittaa virallinen lupakortti.

– Sauna ja luonto ovat minulle tärkeitä, mutta myös paikallinen yhteistyö ja sen vuoksi olenkin iloinen, että alihankintatyötä meille tekevät muun muassa Lokalahden Loisto sekä Pajalan toimintakeskus.

Harilaisen lisäksi Nystad Saunan Co:n luojina ovat olleet Anu Kuikka, Kati Vuorento Sekä Eva Liukkonen. Kaksi ensin mainittua ovat Harilaisen lisäksi mukana toiminnassa aktiivisesti.

– Saimme alkavan yrityksen perustamistukea, Ravakan Leader-tukea, joka osaltaan tukevoittaa aloitettua toimintaa.

Tällä hetkellä on menossa promootiovaihe ja tuore yritys tähyää myös vientiin. Se tekee yhteistyötä Sauna from Finland ry:n kanssa. Yhdistys on 180 yrityksen verkosto, jossa on mukana sauna-alan yrittäjiä aina kiuasvalmistajista tekstiilivalmistajiin.

– Yhdistys kokoaa voimat yhteen, kun suomalaista saunaa ja saunakulttuuria viedään maailmalle.

Yhdistyksen kautta on löytynyt jo mahdollinen yhteistyökumppani Saksan vientiä ajatellen ja Japani on myös työn alla, Harilainen kertoo.

Pehmeä tuoksu

Harilainen antaa toimittajalle kotiin viemisiksi pari testipussia koivu-löylytuoksua ja eihän sitä voinut kokeilematta olla.

Ohjeiden mukaan parikymmentä minuuttia kuumassa löylyvedessä liotetusta pussista irtosi kesäiset aromit jo saunan oven avatessa, kun kiulu oli lauteilla.

Pieni kyynisyys palaneen koivunlehden hajusta oli toimittajan mielessä, kun ensimmäinen kousallinen koivuvettä sihahti kuumilla kivillä.

Yllätys oli melkoinen. Tuoksu, joka saunaan levisi, toi mieleen mökkisaunan ja saunavihdat. Toisin kuin niin monissa nestemäisissä löylytuoksuissa, tässä pääosan otti juuri se ainesosa, josta löylytuoksu oli valmistettu.

Pari koepussia on nyt liotettu, eikä toimituskunta malttaisi odottaa, milloin tuote on jälleenmyyjillä hyllyssään.

Ja jos sen savukoivu-tuoksun jotenkin saisi samalla reseptillä…

Rainer Tähtinen