1970-luvun keittiön vaatimukset muuttuneet tähän päivään

Kerrostalokeittiö toimivaksi kokonaisuudeksi

495
Myös pieneen yksiöön voidaan rakentaa trendikäs avokeittiö, mikäli se vain rakennusteknisesti on mahdollista. Kuvat: Jumi Kiinteistöt Oy

Silloin, kun kyse ei ole uudisrakentamisesta, vaan esimerkiksi kerrostaloasunnon keittiön remontoinnista, niin tilankäytön suunnittelu on arvossa arvaamattomassa. Jo kodinkoneiden määrä on kasvanut vuosikymmenien takaisesta ja sille mikroaaltouunillekin pitäisi löytää hyvä paikka. Työtasolla se vie turhaan tilaa…

REMONTOINTI. Keittiöremontin tekeminen kerrostaloasuntoon asettaa omia lainalaisuuksiaan, jotka kuitenkin voi joissain määrin jo nykyään ohittaa.

Yksi vanhemman kerrostaloasunnon, sen elementtiajan rakennelman, haasteita on ilmastointi. Koska asuntojen ilmanvaihto on yhteydessä toisiinsa, ei esimerkiksi liesituulettimen asentaminen siihen 125 millimetrin lautasventtiilin tilalle ole mahdollista. Tai se on mahdollista, mutta sotkee talon oman ilmastointijärjestelmän.

– Nykyään muun muassa juuri kerrostaloasuntoihin asennetaan paljon aktiivihiilisuodattimella varustettuja liesituulettimia, joita ei silloin edes yhdistetä talon omaan ilmanvaihtojärjestelmään, kertoo Rakennus ja Laatoitus M. Elo Oy:n yrittäjä Mikko Elo.

– Aktiivihiilisuodattimella varustettu liesituuletin jakaa mielipiteitä, sillä mikäli ruoka joskus niin sanotusti palaa pohjaan ja tulee käryä, ei se poista hajua ulos asunnosta.

– Sen ehdottomasti paras puoli on rasvan kerääminen suodattimeen, joka tuleekin vaihtaa säännöllisesti. Liesituuletin pitää rasvan pois kaapinpäällisiltä ja koko keittiöstä, Elo painottaa.

Kerrostalokeittiöt usein pieniä

Vielä tänäkin päivänä kerrostaloissa on keittiöitä, joiden kaapistot ja koko arkkitehtuuri on -70-80-luvulta. Eli kaapistojen ovissa loistavat vihreät ja oranssit sävyt. Tuon ajan rakentamisessa keittiötrendinä oli juuri se, mihin keittiö oli tuolloin tarkoitettu. Ruoan valmistukseen ja ateriointiin, ellei erillistä ruokailuhuonetta ollut. Eli kunhan keittiön oven sai kiinni, ettei ruoanvalmistuksen tuoksut, joskus jopa hajut, vallanneet koko asuntoa.

Pienikin keittiö voi olla tilaratkaisuiltaan toimiva, kun se on hyvin suunniteltu.

– Kerrostaloasunnon keittiön uudistamisessa ehkä haastavin on viemäröinnin muutos, jos sellaista halutaan. Muuten oikeastaan vain käytettävissä oleva tila toimii mielikuvituksen rajana, Elo sanoo ja pitää myös avokeittiön tekemistä kerrostaloasuntoon mahdollisena, mikäli vain seiniä on mahdollista purkaa. Nykytrendinä on juuri keittiön liittäminen osaksi oleskelutiloja. Enää ei siis illanistujaisten kokin tarvitse hääriä yksin pienessä keittiökopissa, kun muu porukka seurustelee olohuoneessa, vaan hän on samassa tilassa muiden kanssa.

Kun vuosikymmenten takaiset keittiöt olivat pieniä kooltaan, niin silloin keittiöremontin suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa, jotta se työtasolla jo iät ja ajat nököttänyt mikroaaltouuni esimerkiksi saadaan osaksi kaapistokokonaisuutta.

– Astianpesukone on jo lähes jokaisessa asunnossa, mutta -70-luvulla ei keittiöitä rakennettaessa sellaista luonnollisestikaan huomioitu. Kaikki nykyajan kodinkoneet vievät oman tilansa ja se kaikki on pois muista keittiön säilytystiloista.

Laitteet vievät tilaa

– Remonttia suunnitellessa lähtökohtana kannattaa vaikkapa pitää sitä, tuleeko keittiö omaan käyttöön, vai ollaanko asuntoa saattamassa myyntikuntoon.

Tällä Elo tarkoittaa muun muassa työtasojen korkeutta. Jos asunnossa asuu keskimittaista lyhyempi ihminen, joka häärii keittiössä, voidaan työtasot tehdä esimerkiksi 85 korkeudelle lattiasta, kun yleisin korkeus on 90 senttimetriä.

– Jääkaappi on usein vanhemmissa kerrostaloasunnoissa se kodinkone, joka vie keittiössä ison tilan ja on vielä asennettu siten, että se vie tilan avaruutta ja valoisuutta. Yksi varteenotettava vaihtoehto on asentaa jääkaappi alakaappien tasalle ja näin tasotilaa tulee enemmän pieneen keittiöön.

Lisäksi kaapistoja saa kulmiin esimerkiksi piilokulmamekanismilla, eli keittiön kaapin taso tulee ulos kaapista ja näin sen kaapin perukoilla olevan paistokasarin saa käyttöönsä ilman, että sen edessä olevat kattilat ja paistinpannut joutuu ottamaan myös ensin pois.

– Yksi oleellinen ero vanhempiin keittiöihin on nykyään siinä, ettei erillistä tiskipöytää juurikaan enää asenneta, vaan altaat upotetaan työtasoon, Elo kertoo.

– Tämä tarkoittaa puolestaan sitä, että altaan tiivistyksessä kannattaa olla erityisen tarkkana, ettei tasolle joutuva vesi pääse altaan ja tason väliin. Huolellinen työskentely ja ajoittainen tarkistus saumojen suhteen pidentävät tason käyttöikää merkittävästi, hän muistuttaa vielä lopuksi.

Rainer Tähtinen