Asumismenoissa valtavat kuntakohtaiset erot

202
Uudessakaupungissa voidaan taas tanssia ilosta, sillä Omakotiliiton tutkimuksen mukaan Uusikaupunki on asumiskustannuksiltaan yksi Suomen edullisimpia kuntia. Kuva Uki20300-musiikkivideon ja netissä toimivan kuntalaiskyselyn julkistamistilaisuudesta.

ASUMISKUSTANNUKSET. Omakotiliitto on jälleen selvittänyt asumismenojen kuntakohtaisia eroja. Tutkimuksessa oli tällä kerralla mukana peräti sata kuntaa ja erot kasvoivat aiemmista tutkimuksista.

Asumisen suhteen kallein kunta tutkimuksen mukaan on Kemiönsaari, toiseksi kallein Parainen ja kolmanneksi kallein Raisio. Halvimmat kunnat ovat Kempele, Pietarsaari ja Keminmaa.

Uusikaupunki on niinikään halpa asua, sillä tutkimuksen mukaan Uudessakaupungissa vertailutalon asumiskustannukset ovat noin 3 600 euroa vuodessa.

Tutkimuksessa käytettiin vertailutalona 120 neliön omakotitaloa. Vertailussa olivat kiinteistövero, sähkölämmityksen hinta, käyttösähkön hinta siirtoineen, vesimaksut ja jätemaksut.

Kalleimman Kemiönsaaren ja halvimman Kempeleen ero vuosittaisissa kustannuksissa on peräti 1 500 euroa. Kemiönsaarelaisen omakotitaloasujan vuosikustannus vertailutalon mukaan on reilut 4 700 euroa ja Kempeleen reilut 3 200 euroa.

Paraisilla vastaava kustannus on noin 4 700 euroa ja Raisiossa noin 4 600 euroa. Varsinais-Suomesta mainittakoon lisäksi Paimio – kustannus noin 4 300 euroa, Lieto – kustannus noin 4 300 euroa, Kaarina – kustannus vajaat 4 300 euroa ja Naantali – kustannus noin 3 900 euroa. Turussa laskennallinen vuosikustannus 120 neliön omakotitalossa jää reiluun 3 600 euroon.

Kemiönsaaresta vielä mainittakoon, että tutkimuksen mukaan kiinteistövero on kunnassa erittäin alhainen – vain 174 euroa vertailutalon mukaan laskettuna, mutta vastaavasti vesimaksut ovat järisyttävän kalliita. Kemiönsaari pitää ykköstilaa kalleimpana veden (vesi, jätevesi ja hulevesi) laskuttajana. Ero Kempeleeseen on jopa liki 850 euroa, jossa vedenkäyttö vuodessa maksaa 522 euroa. Yli tuhat euroa vedestä rokottavia kuntia on peräti kahdeksan. Vesimaksut ovatkin keskimäärin jo reilu viidennes kotitalouden asumismenoista.