Loimaalaislähtöisen N-A Harannon yksityisnäyttely Uudessakaupungissa

247
Taiteilija N-A Haranto ja näyttelyssä myös esillä olevat Titanicin pelastusliivin replikat.

TAIDE. Uudessakaupungissa, kulttuurikeskus Crusellissa avautuu lauantaina 16.3. loimaalaislähtöisen, Helsingissä asuvan sarjakuvataiteilija N-A Harannon ensimmäinen yksityisnäyttely Pelastetut. Näyttely nostaa Titanicin suomalaismatkustajat unohduksen pohjamudista parrasvaloihin.

Titanicin uppoamisesta tulee 15. huhtikuuta 107 vuotta. Matkustajalaivalla oli 63 suomalaista. Suurin osa heistä oli siirtolaisia, kolmannen luokan matkustajia, jotka haaveilivat paremmasta elämästä Yhdysvalloissa. Vain 20 suomalaista säästyi hukkumiselta. Kaikki Titanicin suomalaiset ovat pääosassa taiteilija N-A Harannon (s. 1988) muotokuvanäyttelyssä Pelastetut – valokeilassa Titanicin suomalaismatkustajat.

Näyttelyn nimi Pelastetut viittaa siihen, että näkymättömiksi tuomittujen ihmisten tarinat pelastuvat nyt kerrottaviksi. Siten Haranto haluaa muistuttaa, että myös nykyään maailmassa on valtava määrä kakkos- tai kolmosluokan kansalaisiksi luokiteltuja ihmisiä, joiden tunteet ja tarinat ovat yhtä arvokkaita kuin muiden.

Suomalaismatkustajista on säilynyt osin vain suttuisia ja pieniä kuvia. Pelastetut-näyttelyssä esillä on säilyneistä kuvista tulkintoja, jotka N-A Haranto on toteuttanut pääosin öljyvärimaalauksina, mustepiirroksina ja akvarellimaalauksina, mutta myös muun muassa ryijynä ja munankuorimosaiikkina. Lähikuvissa on suomalaisia maailman suurimmalla matkustajalaivalla, sydän täynnä toivoa paremmasta elämästä – vain päiviä tai tunteja ennen kuin kohtalo puuttui peliin. Teoksissa esiintyvät niin 13-kuukautinen ylihärmäläinen Eino Viljami Panula kuin yksi vanhimmista Titanicilta selviytyneistä, 65-vuotias jalasjärveläinen Hedvig Turkula.

N-A Harannon mukaan Titanicin suomalaisten tarina on ajankohtainen: pakeneminen kurjuudesta kohti onnen lupausta peilautuu suoraan nykypäivän pakolaisiin, jotka joutuvat jättämään kotimaansa ja lähtemään epävarmalle pelastautumisretkelle kohti ulappaa.

N-A Haranto (s. 1988) on Helsingissä asuva loimaalaissyntyinen taiteilija. Pelastetut on hänen ensimmäinen oma taidenäyttelynsä. Haranto on sarjakuvataiteilija ja tekstiiliartesaani, joka opiskelee Metropolia-korkeakoulussa graafista suunnittelua. Harannon kuvituksia ja sarjakuvia on ollut esillä näyttelyissä ja julkaistu muun muassa Ilta-Sanomissa ja Koululaisessa.

Pelastetut – valokeilassa Titanicin suomalaiset matkustajat 13.3.–17.4. 2019 Kulttuurikeskus Crusellissa, Kullervontie 11, 23500, Uusikaupunki. Avoinna ti-pe 10-17 ja su 12-16.