Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa vaarallisen aineen onnettomuus

169

ONNETTOMUUS. Pelastuslaitos tiedotti tiistaiaamuna suuresta, vaarallisen aineen onnettomuudesta Uudessakaupungissa. Ensitiedon mukaan Yaran lannoitetehtaalla on tapahtunut suuri ammoniakkivuoto. Vuoto on ilmeisesti saatu tukittua, mutta se on aiheuttanut kaasupilven muodostomista. Tuuli vie kaasuja onneksi merelle päin. Ihmisiä kuitenkin ohjeistetaan olematta liikkumatta alueella.

Hätäkeskuksen tiedotteen mukaan tiedossa ei toistaiseksi ole henkilövahinkoja.

Ammoniakkikaasu on väritön, pistävän hajuinen kaasu, joka aiheuttaa ihmisille hengitys- ja ärsytysoireita. Lyhytkin altistus voi olla hengenvaarallista. Ammoniakki on myrkyllistä myös meren eliöstölle. Ammoniakki voi muodostaa räjähtävän kaasuseoksen ilman kanssa.