MäyhäläFestistä Vanhoihin Taloihin

1193
Tervetuloa! Jussi, Jaro ja Jonna Nurminen toivottavat ihmiset ympäri Suomen taas tervetulleeksi kyläilemään heidän yli 150-vuotiaassa puutalossa olevaan kotiinsa.

VANHAT TALOT. Yli 150-vuotiaassa puutalossa asuvat Jussi ja Jonna Nurminen lähtivät mukaan vuoden 2015 Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumaan naapuruston innoittamana.

– Meillä on vuosittainen MäyhäläFest -tapahtuma, ja siellä tuli puhetta Vanhat Talot -tapahtumasta. Lähdimme mukaan vuoden 2015 tapahtumaan, kun meillä oli koti sopivasti remontoituna kuntoon, muistelee Jonna Nurminen.

Tämänvuotiseen tapahtumaan pariskunta ilmoittautui mukaan heti maaliskuun alussa.

– Meillä on hyvä syy olla taas mukana, silllä saimme kuusivuotisen saunaremonttimme juuri sopivasti valmiiksi, kertoo Jussi Nurminen.

Nurmisten koti pihasaunoineen päivineen onkin syyskuussa taas satojen vieraiden ihasteltavana. Nurmiset itse kertovat saavansa hyvää mieltä tapahtumaan osallistumisesta.

– Meillä oli neljä vuotta sitten oikein hauskaa. Naapurin täti leipoi pihamyyjäisiin kakkuja ja poikamme Jaron urheilujoukkue oli pihalla myymässä grillimakkaraa. Lapsilla oli pihallamme lisäksi pieni kirppis, muistelee Jonna tapahtuman lämminhenkistä luonnetta.

Jussi, Jonna ja Jaro Nurminen asuvat Mäyhälänkadulla Uudenkaupungin vanhimmalla asuinalueella, joka oli alunperin nimeltään Mäyhölä.

– Tämä talo on rakennettu vuonna 1865, eli heti ison tulipalon jälkeen. Tältä tontilta itseasiassa paloi talo suurpalossa, kertoo Jussi talon ja tontin historiasta.

Jussi on ostanut talon vuonna 1997.

Pihasauna vetonaulana

tänä vuonna

Neljä vuotta sitten Nurmisten koti kiinnosti vieraita muun muassa Jussin remontointitaitojen ansiosta. Vaikka suojeltu rakennus onkin ulkoa tismalleen samannäköinen kuin kaikkien kuluneiden vuosikymmenten aikana, sisältä talo on kokenut totaalisen muodonmuutoksen.

– Halusimme rakentaa tästä meille kodin. Talohan on ollut alunperin neljän perheen ”rivitalo”, mutta nykyään yhden perheen koti, jossa on kaikki mukavuudet, mitä nykyaikaisissakin taloissa on. Koneellista ilmanvaihtoa myöten, kertoo sähkömiehen ammattipätevyyden ansiosta itse lähes kaikki remontit tehnyt Jussi Nurminen.

Jos neljä vuotta sitten talo oli täysin rempattu, niin nyt vetonaulana on takuulla Nurmisten pihasauna.

– Se oli tosiaan pitkä projekti. Kuusi vuotta siinä kaikkiaan meni, nauraa Jussi Nurminen.

Vanhan saunan paneeleita purkaessaan Jussille paljastui, että pihasauna on alunperin ollut savusauna.

– Silloin saunan rakentaminen tavallaan kirkastui mielessäni. Halusin rakentaa vanhaa savusaunaperinnettä kunnioittavan, mutta kuitenkin nykyaikaisin mukavuuksin varustetun saunan.

– Ja minun vaatimuksestani saunatilaan tuli myös amme. Ja se mahtui nippa nappa, nauraa Jonna, joka uskoo pihalla olevan ”spa-saunan” kiinnostavan väkeä.

Vaihtoehtoja ja

vertaistukea

Neljä vuotta sitten Nurmisten kotiin tutustui vieraskirjan perusteella yli 700 ihmistä. Pariskunta odottaa, että tänäkin vuonna Mäyhälänkadun vihreä talo pihasaunoineen kiinnostaa ihmisiä.

– Toivon, että meillä käy paljon väkeä, ja että he huomaavat, kuinka vanhassakin talossa on erilaisia vaihtoehtoja nykyaikaiseen lapsiperheen asumiseen, pohtii Jonna.

”Pelle Pelottomaksikin” remontti- ja kehittäjäntaitojensa ansiosta kutsuttu Jussi odottaa myös mielenkiintoisia keskusteluja toisten remonttimiesten kanssa.

– Odotan tietynlaista vertaistukea. On hauska keskustella toisten vastaavia remontteja tehneiden kanssa ja vertailla kokemuksia, kertoo Jussi Nurminen.

Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtuma 7.–8. syyskuuta.

Marko Vuosjoki