Laitilan kirkossa soivat kauneimmat Requiemit

454

LAITILA. Laitilan kirkossa esitetään sunnuntaina 7. huhtikuuta kello 17 kokoelma kauneimpia osia eri säveltäjien Requiemeistä yhtenä kokonaisuutena. Konsertin taustalla on joukko huippuluokan muusikoita ja kaksi kuoroa, Turun Naislaulajat ja Mieskuoro Laulun Ystävät. Teosten orkesteriosuudet soitetaan uruilla kansainvälistä mainetta saavuttaneen, Sibelius-Akatemian urkujensoiton opettajan, Susanne Kujalan taituroimana.

Ohjelmassa on kauneimpia Requiem-sävellyksiä Mozartilta, Saint-Saënsilta, Dvořákilta ja Faurélta. Konsertin solisteina toimivat Sirkku Wahlroos (sopraano), Tiina Sinkkonen (altto), Harri Kaitila (tenori), Matti Turunen (basso). Kuorojen valmentamisesta vastaavat Riitta Sorvola ja Juha Järvinen, jotka myös johtavat konsertit.

Konsertti kuullaan samalla kaavalla 6. huhtikuuta Turun Mikaelinkirkossa. Lippuja molempiin konsertteihin voi ostaa Ticketmasterista, kuorolaisilta sekä ovelta.

Sielunmessu on usein tilaustyö

Requiem eli sielunmessu merkitsee rukousta kuolleiden puolesta. Esimerkiksi Camille Saint-Saënsin Kyrie alkaa latinankielisin sanoin: Requiem aeternam dona eis Domine et lux perpetua luceat eis (anna heille ikuinen rauha, Herra ja anna ikuisen valosi loistaa heille).”

Useat eri säveltäjät ovat säveltäneet oman versionsa Requiemista. Monet näistä on tilausteoksia aikansa vaikuttajien hautajaismusiikiksi. Esimerkiksi Turusta on löydetty 1300-luvulta peräisin oleva pergamenttipalanen, jossa sovitaan sielunmessun järjestämisestä

Räntämäen kirkossa (nyk. Maarian kirkko) vuosittain Nikolaus Rengonpojan sekä hänen perheensä muistamiseksi. Nikolaus lienee tehnyt kirkolle merkittävän lahjoituksen tuon sopimuksen saamiseksi. Yleisemmin tilaus on kuitenkin tehty kuninkaille tai muille hallitsijoille.