Säätiön perustaminen jakoi mielipiteitä

241
Historiallinen esineistö halutaan esille Kalanti-taloon.

UUSIKAUPUNKI. Pentti ja Anne Siivosen säätiön perustaminen jakoi Uudenkaupungin kaupunginhallituksen mielipiteet kahtia. Kahden äänestyksen jälkeen hallitus lopulta päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki perustaa yhdessä Pentti ja Anne Siivosen kanssa säätiön, jonka nimeksi tulee Pentti ja Anne Siivosen säätiö sr.

Lopulliseen päätökseen hyväksyttiin Sami Laaksosen ehdottama lisäys, jonka mukaan kaupunginhallituksen kokoukseen 13. toukokuuta tuodaan säätiön toiminta- ja taloussuunnitelmaluonnos.

Nimenomaan tarkempien toiminnan ja talouden suunnitelmien puuttuminen herätti hallituksessa keskustelua. Mika Sjöblom esitti asian käsittelyn aluksi, että asia palautetaan kokonaisuudessaan valmisteluun, ja päätös tehdään vasta sitten, kun suunnitelmat ovat valmiita. Äänestyksessä Sjöblomin palautusesitys kaatui äänin 6-5.

Laaksosen tekemän lisäysehdotuksen jälkeen Sjöblom esitti kaupunginjohtajan tekemää pohjaesitystä säätiön perustamisesta hylättäväksi – edelleen siitä syystä, että suunnitelmat puuttuvat. Tämänkin äänestyksen tulos oli sama 6-5, eli esitys säätiön perustamisen viemisestä valtuustoon etenee – seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen tuotavien talous- ja toimintasuunnitelmien kera.

Historiallista

esineistöä

Säätiön perustamisessa on pohjimmiltaan kyse Pentti ja Anne Siivosen keräämien, historiallisesti arvokkaiden esineistöjen näytteilleasettamisesta. Alkuvaiheessa säätiön omistukseen siirtyisi luetteloitu esineistö. Siivosilla on omistuksessaan muun muassa merkittävä taidekokoelma, mittava määrä talonpoikaisesineistöä sekä hopea-, lasi-, posliini- ja kupariesineistöä, joita ei ole vielä kaikkia luetteloitu. Osa esineistä on valmistettu Uudessakaupungissa tai lähialueilla.

Esineistöä on tarkoitus asettaa näytteille kaupungin omistamaan Kalanti-taloon, jonka yläkerran remontointiin on varattu talousarviossa 60 000 euroa. Talousarviossa on niinikään varauduttu säätiön perustamaan peruspääomaan, joka on 50 000 euroa.

Säätiölle on myös tarkoitus palkata asiamies tai toimitusjohtaja, joka vastaa näyttelytoiminnasta ja avustusten hakemisesta.

Säätiön tavoitteena on esineistön esittely, näytteille asettaminen ja esineistöön liittyvän kulttuuriperinnön edistäminen.