Volter Kilpi -viikot jälleen Kustavissa

644
Kustavin kirjallisuusyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Mäntynen kertoo, että tämänvuotisen Kilpi-viikon tukikohtana toimii tutusti Tuulentupa.

KUSTAVI. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko on Kustavissa syntyneelle ja vaikuttaneelle, salaperäiseksikin arvioidulle kirjailijalle Volter Kilvelle omistettu monitaiteinen kirjallisuustapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1999 alkaen.

Jossain vaiheessa Kustavin kirjallisuusyhdistys mietti tosissaan, pitäisikö Volter Kilpi -viikko pitää kahden vuoden välein. Yhdistyksen talous oli tiukilla, mutta innokas kirjallisuusväki päätti tehdä parhaansa. Eikä perinne katkennut koskaan.

– Nyt meillä on hyvä tilanne, olemme saaneet paljon yhteistyökumppaneita ja olemme pystyneet järjestämään Volter Kilpi -viikon joka vuosi. Perinne jatkuu katkeamattomana, kertoo Kustavin kirjallisuusyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Mäntynen.

Mäntynen on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana kuusi vuotta.

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 10.-14. heinäkuuta. Keskeisenä tapahtumapaikkana on tutusti Tuulentupa. Uutena mukaan tulee tänä vuonna Vanha Luotsiasema, jossa esiintyy uusi teatterikokoonpano teatteri Ströömi. Esityksenä on Merimiehen leski, joka pohjautuu Volter Kilven Pitäjän pienempiä -kokoelman kertomukseen merimiehen leskestä Riikasta. Ströömin mukaantulo on Kilpi-viikon uuden taiteellisen johtajan Anni Mikkelssonin ansiota.

Alastalon salissa

perinteinen testi

Volter Kilven kuuluisin teos on tietenkin Alastalon salissa. Kesällä Kustavista voi hankkia t-paidankin, jossa lukee komeasti ”olen lukenut Alastalon salissa”. Kirjallisuusharrastajat usein tästä puhuvat, ja etenkin aloitteleville kirjaharrastajille Alastalon salissa on perinteinen testi – saatko luettua koko mammuttiteoksen läpi?

– Kirjastahan sanotaan, että ensimmäiset sata sivua ovat ne vaikeimmat. Kun ne selvittää, Kilven kirjoitustyyli tulee jo tutuksi, ja loppukirja menee helpommin. Jotkut myös suosittelevat ensimmäiseksi Kilven teokseksi ”Albatrossin tarinaa”, joka on lyhyempi ja ”helpompi”. Sen lukemalla pääsee vaivattomasti kiinni Kilven tuotantoon, kertoo Mäntynen.

Niin, Jarmo Mäntynen on luonnollisesti lukenut Kilven kuuluisimman teoksen.

Moni ajoittaa

lomansa Kilpi-viikoksi

Jarmo Mäntynen kertoo, että monet Kilpi-viikon vieraat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi – myös muut kuin kustavilaiset.

– Kesäkustavilaiset ovat tärkeä osa Kilpi-viikon yleisöstä. Olen tutustunut moniin kesäasukkaisiin juuri kirjallisuusviikon aikana, ja useat kertovat ajoittavansa Kustavin lomansa niin, että pääsevät varmasti osallistumaan Kilpi-viikolle. Tapahtuma on tärkeä paitsi meille kustavilaisille, myös kirjallisuuden ystäville ja lomailijoille. Tapahtuman aikana Kustavissa riittää tapahtumaa.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon täydellinen ohjelma esityspaikkoineen löytyy internetistä osoitteesta http://vkkustavissa.fi/.