Wahlbergin museotalon päänäyttelyn tähtinä ovat lapset

215
Museon päänäyttelyn aiheena ovat lapset.

MUSEO.  Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotalon tämän vuoden päänäyttely avautui yleisölle maanantaina 10. kesäkuuta. Siitä lähtien näyttely on auki joka päivä. Näyttelyn nimenä on ”Vähälapsena”.

Vähälapsi tarkoittaa Uudenkaupungin murteessa pikkulasta, eli näyttely kertoo uusikaupunkilaislasten elämästä 1800-1900 -lukujen vaihteessa. Näyttelyssä kerrotaan esinein, tekstein ja etenkin valokuvin muun muassa syntymästä, lapsuuteen liittyvistä tarvikkeista, leikeistä, leikkikaluista ja niin edelleen.

Toki käsitellään myös sitä, että lapsuus oli tuohon aikaan vielä riskialtista, lapsikuolleisuus oli varsin yleistä. Kaikki lapset eivät myöskään saaneet elää pitkää lapsuutta, vaan työnteko oli monissa perheissä lastenkin tehtävä.

Näyttelyssä on eri tavalla esillä noin 150 lapsivalokuvaa, joten se kertoo myös lapsivalokuvauksen historiaa.

Lapset ja naiset

olivat varjossa

Yksi syy, miksi lapset ovat valikoituneet näyttelyn aiheeksi, on se historiallinen seikka, että lapset olivat naisten tapaan ”piilossa” 1800-luvulla ja vielä pitkään 1900-luvullakin. Vanha maailma oli miesten maailma.

– Viime vuonnahan meillä oli nuoriso aiheena. Nyt mentiin vielä nuorempiin, eikä meillä olekaan pitkään aikaan ole ollut varsinaista lapsiin liittyvää näytelmää. On mukava, kun lastenkin historiaa saadaan esille, kertoo museonjohtaja Mari Jalava.

Näyttelyesineistö ja valokuvat ovat pääasiassa museon omista kokoelmista.

– Kun valitsemme näyttelyaiheen, käymme tietenkin läpi omat kokoelmat – esineet ja kuvat. Lapsista löytyi yllättävänkin paljon aineistoa, joten paljoa emme joutuneet lainaamaan. Muutamia lainoja otimme Naantalin museolta ja yksityisiltä ihmisiltä, mutta pääosin näyttely koostuu omista kokoelmista.

Näyttelyssä on lukuisten valokuvien lisäksi esillä esimerkiksi vaatteita ja leluja aina 1800-luvulta asti.

– Kuvista olemme ylpeitä, sillä ne ovat uusikaupunkilaisten valokuvaajien ottamia – siis kuvissa esiintyvätkin ovat valtaosin uusikaupunkilaisia.

”Vähälapsena”-näyttely on esillä ainakin 25. lokakuuta asti. Museon kesän aukioloajat starttaavat kesäkuun 10. päivä ja jatkuvat elokuun 25. päivään asti. Kesäaikana museo on auki joka päivä, arkisin kello 10-17 ja viikonloppuisin kello 12-15. Kesäksi aukeavat myös pienet Merimiehen koti -museo ja Luotsimuseo. Ne avataan juhannuksen jälkeen ja ovat auki 11. elokuuta asti. Pienet museot ovat auki joka päivä kello 12-15.