Kustavin kirjallisuusviikko sukeltaa meren ja veden tematiikkaan

Rajaton meri peilaa saariston naisten roolia merenkulussa

599
Kirjallisuusviikon uusi taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson tunnetaan muun muassa Helsingin Ylioppilasteatterista sekä Meriteatterista, jonka kotipaikka on Rymättylän Röölässä. Kuva: Ragip Önsoy.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon aikana tutkitaan meren ja veden tematiikkaa kirjallisuudessa, ja tuodaan esiin saariston naisten roolia merenkulussa.

KUSTAVI. Volter Kilpi -kirjallisuusviikko järjestetään Kustavissa 10.–14. heinäkuuta teemalla Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat vedet. 20-vuotistaivaltaan viettävä kirjallisuusviikko käsittelee saariston kotirantojen monikulttuurisuutta ja liikettä taiteen ja tieteen keinoin.

Kirjallisuusviikkoa on järjestetty kirjailija Volter Kilven kunniaksi tämän kotipitäjässä, Kustavissa vuodesta 1999 alkaen.
– Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat vedet on minulle luonteva teema aloittaa kauteni kirjallisuusviikon taiteellisena johtajana, koska olen käsitellyt omassa taiteellisessa työssäni paljon merta. Minulla, kuten edeltäjälläni Juha Hurmeellakin, on vahva teatteritausta. Kirjallisuusviikolla nähdään menneiden vuosien tapaan paljon teatteriesityksiä, kantaesityksiä, joita olen dramatisoinut Kilven tuotannon pohjalta, tapahtuman uusi taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson kertoo.
– Kirjallisuusviikolle tuotettuja kantaesityksiä ovat esimerkiksi Teatteri Ströömi -nimellä kulkevan uuden ryhmän esitykset eli Merimiehen leski ja Filadelfian prinsessa. On hienoa tehdä ensimmäistä kertaa Kilpeä näyttämölle ja nähdä, miten rikas kieli sekä Kilven väkevästi kuvaamat vahvat perustilanteet ja inhimilliset tuntemukset hienosti taipuvat esitykseksi, Mikkelsson lisää.

Ohjelmaa on tuttuun tapaan esimerkiksi Kilpi-viikon pesäpaikaksi muodostuneessa Tuulentuvassa ja Katriina Karikosken taidegalleriassa. Uutena esityspaikkana toimii Vanha Luotsiasema.
– Meren äärellä sijaitseva luotsiasema on inspiroiva paikka, jossa yleisö asettuu niin, että näyttämökuvaksi muodostuu meri. Kuten usein Kilven tuotannossa tapahtuu, taiteellinen johtaja sanoo.

Ohjaaja Veera Alaverrosen ohjaus Saari ajan rajalla nähdään osana kirjallisuusviikon ohjelmistoa.
– Turun saaristossa ensi-iltansa viime kesänä saanut esitys seilaa nyt Kustaviin Spaunan kallioille. Saari ajan rajalla on saanut innoituksensa alun perin ilmastoahdistuksesta. Pienen saaren kokoinen tila vaikuttaa sopivalta aiheelle, joka on niin valtava, että sitä on vaikea muuten käsitellä, Alaverronen kertoo.

Muista vierailuesityksistä taiteellinen johtaja mainitsee Teatteri Jurkan Niskavuoren Hetan.
– Niskavuoren Heta linkittyy siihen, että tänä vuonna kirjallisuusviikko painottuu naisten tarinoihin aikaisempaa enemmän, Mikkelson toteaa.

Poikkitaiteellisen tapahtuman ohjelmassa on draamallisia runo- ja lausuntaesityksiä nuorten eturivin lausuntataiteilijoiden esittäminä. Konsertteina kuullaan äänitaiteilijoiden Juha Valkeapään ja Juhani Liimataisen Lintukonsertti sekä Vokaaliyhtye Signen Saaristo, Sapfo ja modernismin nektari. Teema soi myös Meriteatterin meriballadeissa.

Luentopuolella Tuulentuvan lavalle nousevat muun muassa Minna Maijala, Monika Fagerholm sekä Tere Vadén ja Antti Salminen. Uutena paneelikeskusteluna on Annin Salonki, jossa taiteellinen johtaja keskustelee vuoden teemasta eri alojen kiinnostavien asiantuntijoiden kanssa. Mukana on myös aiemmilta vuosilta tuttu Tietokirja.fi-päivä, jonka järjestää Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Vielä ehtii osallistua Volter Kilpi -lukukampanjaan

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon vuosittaisen lukukampanjan avulla voi tutustua festivaalin teemaan lukemalla ohjelman mukaista kirjallisuutta. 9. heinäkuuta mennessä vähintään kolme kirjaa lukeneiden kesken arvotaan lippupaketti (arvo 44 €) vapaavalintaisiin esityksiin kirjallisuusviikolla.

Lukukampanjassa ovat mukana Kustavin ja Uudenkaupungin kirjastojen lisäksi kirjastot Askaisissa, Lemussa, Maskussa, Nousiaisissa ja Raisiossa.