Vielä on Crusell-viikkoa jäljellä

Tsekkaa viime hetken vinkit!

147

Jo 38. kertaa järjestettävä Crusell-viikko alkoi Uudessakaupungissa lauantaina 27. heinäkuuta ja päättyy lauantaina 3. elokuuta. 

UUSIKAUPUNKI. Crusell-viikon päätöksessä on luvassa monipuolisia kamarikonsertteja, suosittu Lyhtyjen yö ja yleisölle maksuton Päätöskaronkka Kaupunginlahden rannalla. Uudessa kirkossa järjestettävän päätöskonsertin solistina kuullaan sopraano Helena Juntusta.

Crusell-viikon loppuhuipennuksessa laajamittainen festivaaliorkesteri tulkitsee monipuolisen konserttiohjelman sopraano Helena Juntusen kanssa. Lauantaina 3.8. klo 16 Uudenkaupungin uudessa kirkossa järjestettävässä La Grande Finale -suurkonsertissa esitetään muun muassa ranskalaisten säveltäjien Maurice Ravelin lennokkaan alkusoiton ja Jacques Ibertin Capriccion kymmenelle instrumentille. Konserttiohjelmassa on myös Hans Werner Henzen modernistinen Quattro Fantasie. Säveltäjä tunnetaan myös elokuvasävellyksistään, ja hänen kontrastoivaa ja terävää musiikkia on käytetty muun muassa Manaaja-elokuvassa.

Helena Juntunen Crusell-viikon päätähtenä

Juntunen on yksi kansainvälisimmistä suomalaisista sopraanotähdistä, joka on esiintynyt Euroopan merkittävimmissä oopperataloissa ja maailmanlaajuisesti huippuorkestereiden solistina. Crusell-viikolla Juntunen esiintyy  Samuel Barberin kauniin Knoxville: Summer of 1915 -teoksen solistina.

Juntunen esiintyy myös Crusell-viikon loppupuolen muissa kamarikonserteissa torstaina Vanhassa kirkossa ja perjantaina Prykissä. Torstain Pastoraalifantasiaa-konsertissa kuullaan kamarimusiikkiklassikoita muun muassa Schubertilta, Ravelilta ja Prokofjevilta. Prykin Einmal Anders -konsertin ohjelmassa puolestaan on muun muassa äkkiväärää kansanmusiikkia, kahden tanssijan esitys Astor Piazzollan tangon tahdissa ja Gourmet-yhtyeen jazzia. Luvassa on siis kaksi hyvin erilaista, mutta harkittua kamarikonserttikokonaisuutta.

Lyhtyjen yötä vietetään torstaina

Crusell-viikkoon kuuluu myös olennaisesti Lyhtyjen yö, joka järjestetään torstaina 1. elokuuta Vallinmäellä. Rento ja tunnelmallinen puistokonsertti on Crusell-viikon suosituin tapahtuma. Tänä vuonna Lyhtyjen yön pääesiintyjä on kokenut ja pidetty Pepe Willberg yhtyeineen. Lyhtyjen yössä esiintyy myös yksi Suomi-jazzin legendoista, saksofonisti Esa Pethman. Musiikkiesitykset alkavat klo 21 ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Päätöskaronkka avoinna myös yleisölle

Crusell-viikon viimeinen esitys on pääsymaksuton ulkoilmatapahtuma: Päätöskaronkka järjestetään tänä vuonna Kaupunginlahden rannassa lauantaina 3. elokuuta klo 19. Jazzyhtye Gourmet esiintyy laivan kannelta rantalaiturin yleisölle. Esitystä pystyy seuraamaan makasiiniravintoloiden terasseilta.

Mestarikurssilaisten konsertteihin maksutta

Crusell-viikon pääsymaksuttomia tapahtumia ovat myös mestarikurssien Oppilaskonsertit, jotka järjestetään perjantaina klo 14 ja 16 sekä lauantaina klo 13 ja 14.30 Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa. Konserteissa lahjakkaat nuoret muusikot esittävät pianosäestettyjä sooloteoksia. Mestarikurssien opiskelijoita pääsee kuulemaan lisäksi Uudenkaupungin torin perinteisessä Päivän puhalluksessa viikon jokaisena tapahtumapäivänä klo 12.